• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS za tri godine na radnom mjestu poginulo 30 radnika

Autor SRNA

Iz Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Banjaluka saopšteno je da je potrebno unaprijediti zakonsku regulativu, poslodavce navesti da bezuslovno primjenjuju zakone i pravilnike iz oblasti zaštite na radu.

 Zaštita na radu RS Izvor: Mondo/Goran Sivački

Takođe, kažu da  radnike treba edukovati i navesti na korišćenje zaštitnih sredstava i opreme i postupanje prema uputstvima za bezbjedan i zdrav rad.

"Sada u vrijeme pandemije virusa korona veoma su bitne mjere zaštite, naročito radnika zaposlenih u zdravstvu, trgovini, policiji, medijima i svim drugim djelatnostima koje su pod direktnim uticajem i vjerovatnoćom da se zaraze", ističu iz Udruženja povodom 28. aprila - Svjetskog dana bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

Trenutna situacija ograničavanja kretanja usljed prisustva virusa nameće nove oblike rada, kao što je rad od kuće koji predstavlja novi izazov za zdravlje radnika.

Dugotrajan rad u sjedećem položaju, nedostatak tjelesne aktivnosti, rad u izolaciji, nestajanje jasnih granica između radnog vremena i privatnog života, kao i stres, samo su neki od rizika koji mogu imati štetne posljedice na psihičko zdravlje radnika i zdravlje mišićno-koštanog sistema, navedeno je u saopštenju.

Svaka neposredna posljedica nepovoljnih uslova rada prouzrokuje i negativne posredne posljedice koje imaju ekonomski karakter, što, prije svega, pogađaju samog povrijeđenog ili oboljelog radnika i njegovu porodicu, a odražavaju se i na rezultate privređivanja preduzeća, kao i na društvenu zajednicu u cjelini.

U saopštenju se podsjeća da je Zakon o zaštiti na radu donesen je 2008. godine u Republici Srpskoj, a potom i određeni pravilnici koji definišu ovu zakonsku oblast.

"Uprkos tome, u posljednje tri godine u Republici Srpskoj poginulo je 30 radnika tokom vršenja svojih radnih zadataka, a u 2019. godini desila se 91 teža povreda na radu, što je rast u odnosu na 2018. godinu", navodi se u saopštenju.

Za lakše povrede ne postoji tačna evidencija i veliki broj ovih povreda se ne prijavljuje nadležnim organima, a, takođe, ne postoji praćenje etiologije profesionalnih bolesti.

"U posljednje tri godine zabilježeno je 15 smrtnih povreda na radu u građevinarstvu koje je najopasnija privredna djelatnost, a znajući da tek predstoji sezona radova, potrebno je pojačati mjere zaštite na radu radnika", ističu iz Udruženja.

Šumarstvo je dobar primjer gdje je smanjen broj težih povreda, a i minimalan je broj povreda radnika sa smrtnim ishodom.

Iz Udruženja su istakli potrebu da se svi učesnici radnog procesa pridržavaju propisnih mjera za svako radno mjesto prema Aktu o procjeni rizika koji je donio poslodavac.

Promovisanjem pristupa koji u središte proizvodnog procesa stavlja čovjeka i zaštitu na radu kao osnovno ljudsko pravo, jedino garantuje uspješno sprečavanje povreda i profesionalnih bolesti.

"Zaštita na radu jeste ključan dio dobrog planiranja i upravljanja u okviru društveno odgovornog poslovanja, svakog preduzeća i cjelokupnog društva", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Banjaluka Nikola Šobat.

Iz Udruženja navode da je obilježavanje 28. aprila - Svjetskog dana bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu ove godine u vezi sa novom dvogodišnjom kampanjom /2020-2022/ usmjerenom na suzbijanje profesionalnih mišićno-koštanih poremećaja zaposlenih.

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. april kao Svjetski dan bezbjednosti i zdravlja na radu s ciljem promocije prevencije bolesti i povreda na radu, a sve u svrhu bezbjednog i zdravog radnog mjesta.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE