• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD izdvojiće 1,7 milijardi evra za zapadni Balkan

Autor SRNA

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojiće 1,7 milijardi evra za zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije virusa korona, izjavio je predsjednik Banke Suma Čakrabarti.

 EBRD izdvojiće 1,7 milijardi evra za zapadni Balkan Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

On je tokom virtuelnog samita EU-zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde evra.

Prema riječima Čakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u sprovođenju reformi.

Čakrabarti je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU.

"Uz svoj Paket solidarnosti za mjere odgovora i oporavljanja od uticaja pandemije kovid-19, EBRD je ponosno podržala napore `Tima Evropa` u regionu", naglasio je predsjednik Banke tokom samita, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu.

Čakrabarti je rekao i to da će finansiranje za zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i opštinskim sektorima.

Možda će vas zanimati

U saopštenju EBRD navodi se da će Banka obezbijediti i finansiranje sa ciljem obezbjeđivanja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.

Čakrabarti predviđa da će uticaj pomenutog ulaganja biti značajan, te da će finansiranje biti kombinovano sa radom na političkim reformama u regionu, koje su potrebne u kontekstu procjene EU.

Predsjednik EBRD je napomenuo da uspjeh istovremenog finansiranja i sprovođenja političkih reformi može da se vidi u dostignućima Banke na terenu u regionu, te da je ubijeđen da će takav kombinovani pristup imati veliki uticaj tokom i nakon pandemije kovid-19.

Samit EU i predstavnika zemalja zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije virusa korona donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE