• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ne plaća negatvinu kamatu na neiskorištena sredstva MMF-a

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Iako su pojedini mediji objavili da BiH plaća negativnu kamatnu stopu zbog držanja sredstava od MMF-a na računima kod Centralne banke BiH iz ove institucije, kao i iz Ministarstva finansija i trezora ističu da takvi troškovi ne postoje.

 Bih ne plaća penale na sredstva MMF-a Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

Pojašnjena radi, MMF je 22. aprila na račun Centralne banke BiH uplatio 333 miliona evra što je kredit koji je BIH podigla sa ciljem efikasnijeg rješavanja problemau zdravstvu i ekonomiji tokom i nakon pandemije koronavirusa.

Ta sredstva još uvijek stoje na računima kod Centralne banke jer nema dogovora oko njihove raspodjele.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su kazali da je ovo ministarstvo provelo zaključak Savjeta ministara BIH kojim je dato ovlašćenje ministru finansija i trezora BiH da izda promisornu notu za povlačenje sredstava Instrumenata za brzo finansiranje MMF-a.

„Kada je u pitanju raspodjela novca iz ovog programa MMF-a, kako Vam je poznato, Savjet ministara BiH nije donio odluku o načinu raspodjele, a Ministarstvo fiansija i trezora BiH ispunilo je sve obaveze propisano zakonom i odlukama Savjeta ministara BiH“, istakli su u ovom Ministarstvu.

Naglasili su da vrsta troškova kao što je negativna kamatna ne postoji u ovom slučaju, te nije registrovana u Sektoru za javni dug Ministarstva finansija i trezora BiH.

U Centralnoj banci BiH su za Mondo istakli da država Bosna i Hercegovina, odnosno Savjet ministara BiH ne plaća negativnu kamatu na povučena sredstva po osnovu RFI (instrument brzog finansiranja MMF-a).

„Sredstva se nalaze u CBBiH, preciznije na KM depozitnom računu Ministarstva finansija i trezora BiH“, naveli su u Centralnoj banci BiH.

Kazali su da će se sredstva dobijena po osnovi RFI raspodijeliti u skladu sa instrukcijama Ministarstva finansija BiH i Trezora BiH a koje će se temeljiti na posebnoj odluci Savjeta ministara BiH o raspodjeli sredstava.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE