• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Arselom Mital'': Morali smo obustaviti rad zbog pada potražnje

Autor SRNA

Iz zeničke kompanije "Arselor Mital" saopšteno je da je, zbog velikog pada potražnje, bilo neophodno privremeno obustaviti rad pogona i uvesti mjeru privremenog prekida rada kako bi se obezbijedio opstanak kompanije tokom globalne ekonomske krize.

 Arselor Mital obustava rada Izvor: Mondo/Goran Sivački

Iz ove kompanije ističu da se BiH, zajedno sa mnogim evropskim zemljama, suočava sa recesijom, a pad ekonomije iznosi najmanje 3,5 odsto.

"Kao industrija koja je izrazito orijentisana na izvoz u balkanske zemlje suočeni smo sa situacijom kada su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili minimizirani, što ozbiljno utiče na našu održivost", pojašnjavaju u ovoj kompaniji.

Možda će vas zanimati

Iz "Arselor Mitala" podsjećaju da su od početka godine do marta radili punim kapacitetom i preduzeli sve mjere kako bi zaštitili zaposlene i poslovanje.

Da bi proizvodnja bila u skladu sa potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja, napominje se u saopštenju.

Uprava kompanije, kako je navedeno, preduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim nivoima, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama sa dobavljačima i pokušavajući da postigne određeno snižavanje cijena električne energije i gasa.

"Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da obezbijede nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža", ističu u ovoj kompaniji.

Uprava je Sindikatu predložila smanjenje plata samo za 25 odsto radnika kompanije, a riječ je o menadžerima, uz smanjenje plata u rasponu od 10 do 20 odsto.

"Ostalih 75 odsto radnika bili bi potpuno izuzeti od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog", navodi se u saopštenju.

Iz "Arselor Mitala" naglašavaju da je uprava zbog toga bila prisiljena da uvede mjeru privremenog prekida rada kako bi obezbijedila opstanak preduzeća tokom globalne ekonomske krize.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE