• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osam godina od najave gasifikacije Banjaluke: Koncesionar opet traži odgodu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Osam godina od najave gasifikacije Banjaluke, koncesionar sa kojim je Vlada RS sklopila ugovor, zatražio je novo pomjeranje rokova, a za protekli period izradili su tek dvije studije.

 Banjaluka Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Krajem februara 2020. godine, obratili su se Ministarstvu energetike i rudarstva RS sa zahtjevom za novim aneksiranjem ugovora o koncesiji jer, kako su objasnili, nisu u mogućnosti finalizovati dogovorene aktivnosti.

"U zahtjevu je navedeno da koncesionar trenutno nije u mogućnosti finalizovati projektnu dokumentaciju i sprovesti ostale predviđene aktivnosti, uzimajući u obzir da su se otvorile nove opcije oko priključenja na magistralni gasovod „Turski (Balkanski) tok" iz pravca Republike Srbije, te traži aneksiranje Ugovora o koncesiji u dijelu koji se odnosi na dužinu trajanja pripremnog perioda i u vezi s tim produženje roka dostavljanja bankarske garancije," navodi se u odgovoru iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Možda će vas zanimati

Poslanik Nebojša Vukanović (SDS) je na posljednjoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS, uoči uvođenja vanrednog stanja, uputio poslaničko pitanje resornom ministrstvu o tome šta je za sve ove godine urađeno na ovom velikom projektu.

"Vlada RS donijela je prije osam godina odluku o davanju koncesije za izgradnju sistema za autonomno snabdijevanje gasom na teritoriji Banjaluke sa društvom „Teplogazservis projekt servis“ iz Moskve na 30 godina, vrijedan 162 miliona КM," podsjetio je Vukanović.

U Vladi Republike Srpske podsjećaju da je rješenjem iz avgusta 2012. godine privrednom društvu OOO „TEPLOGAZSERVISPROEКT OVERSIZ“ dodijeljena koncesija za izgradnju, korišćenje i održavanje sistema za autonomno snabdijevanje tečnim naftnim gasom/TNG-om na teritoriji grada Banjaluka, te da koncesija jeste data na period od 30 godina. Ugovor je zaključen 19. septembra 2012.godine.

Međutim, naknadno je obavljen prenos prava i obaveza iz ugovora na novoosnovano koncesiono preduzeće „Gazservis RS“ d.o.o. Banjaluka.

"U skladu sa propisima i ugovornim obavezama određena je i uplaćena jednokratna koncesiona naknada u ukupnom iznosu od 190.000 КM. Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije određena je u iznosu od 3,1 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog obavljanjem navedene djelatnosti," objašnjavaju u nadležnom ministarstvu.

Nakon toga, ugovor o koncesiji je na zahtjev koncesionara tri puta aneksiran.

Aneksom I iz novembra 2012. godine izmijenjen je osnovni ugovor u dijelu koji se odnosi na način dostavljanja bankarske garancije za dobro izvršenje posla, pa je tako propisano da koncesionar preda bankarsku garanciju u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja ugovora, na iznos od pet odsto procijenjene vrijednosti svake faze investicije.

Nakon proteka tog perioda, sklapa se i Aneks II ugovora, u novembru 2013. godine.

"Izmijenjen je osnovni ugovor u dijelu koji se odnosi na produženje pripremnog perioda sa 12 na 36 mjeseci, te u vezi s tim produžen je i rok dostavljanja bankarske garancije za isti period i izvršen je prenos prava i obaveza iz ugovora o koncesiji na novoosnovano koncesiono društvo „Gazservis RS" d.o.o. Banjaluka," naveli su u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Kako ni nakon tog roka ništa nije urađeno, u decembru 2015. godine je napravljen i Aneks III kojim je ugovor izmijenjen u dijelu koji se odnosi na produženje pripremnog perioda, te produženje roka za dostavljanje bankarske garancije do 31. decembra 2018.godine.

Međutim, kao što smo već naveli, koncesionar se krajem februara 2020. godine ponovo obratio Ministarstvu energetike i rudarstva RS sa zahtjevom za novim aneksiranjem, uz obrazloženje da nisu u mogućnosti ispoštovati dogovorene aktivnosti niti dostaviti bankarsku garanciju.

U međuvremenu su, kako tvrde u resornom ministarstvu, izradili jedino dvije studije.

"Izrađena je prethodna studija o ekonomskoj opravdanosti autonomne gasifikacije posebnih stambenih objekata sa LPG u Republici Srpskoj, BiH (Pilot projekat Banjaluka), a nosilac izrade je Institut za građevinarstvo Banjaluka, Poslovni centar Trebinje. Urađena je i studija ekonomske opravdanosti za dodjelu koncesije za izgradnju sistema za autonomno snabdijevanje tečnim naftnim gasom na teritoriji Banjaluke sa elementima zaštite životne sredine. Nosilac izrade je Projekt a.d. Banjaluka," navodi se u odgovoru Ministarstva energetike i rudarstva RS, koji potpisuje ministar Petar Đokić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE