• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki hoteli zatvaraju se do kraja jula?

Autor mondo.ba

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske izdalo je saopštenje u kojem ukazuje na ogromne probleme u poslovanju ugostitelja i hotelijera...

 Banjalučki hoteli zatvaraju se do kraja jula? Izvor: iStock / Getty Images Plus

Saopštenje vam prenosimo u cijelosti:

"U srijedu, 8. jula u Banjaluci, održan je sastanak članica Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, na kojem su izneseni problemi u radu banjalučkih hotelijera.

Naime, pandemijom pruzrokovanom koronavirusom su najpogođeniji hotelijeri, čiji je
prihod pao preko 90 odsto u odnosu na vrijeme prije pandemije. Kako je na snazi odluka Savjeta ministara o zabrani ulaska građana iz EU, popunjenost kapaciteta je na minimalnom nivou (do 10 odsto).

Možda će vas zanimati

Fiksni troškovi uključujući i plate zaposlenih su veoma visoki. Posebno ističemo da je cijena električne energije previsoka o čemu smo se više puta obraćali direktno nadležnima i putem javnosti kroz saopštenja.

Banjalučki hoteli, a vjerovatno i ostali hoteli u Republici Srpskoj, biće primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja jula 2020, ukoliko se nešto brzo ne preduzme. Kao posljedica toga doći će do otpuštanja više stotina radnika u Banjaluci, a u Republici Srpskoj i više hiljada radnika.

U vezi sa tim, HORECA RS predlaže konkretne mjere svim nadležnim institucijama za
pomoć i spas hotelijerstva:

1. Donošenje odluke na nivou nadležnih ministarstava u Vladi RS, da se zaposlenim u hotelima u RS, čiji je pad prihoda evidentan, isplati bruto plata (minimalac) za mjesece maj, juni, juli i avgust 2020. godine. Takođe tražimo da se za mjesec mart 2020. priznaju doprinosi i porezi isplaćeni na plate u martu onima kojima to nije odobreno.

2. Hitno smanjenje cijena i promjena tarifnih grupa, kad je u pitanju električna energija, na način da se subjekti sa većom potrošnjom prebace u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, pogotovo imajući u vidu pad cijene na svjetskom tržištu.

3. Hitna odluka na nivou Savjeta ministara BiH o otvaranju granica za strane turiste i
poslovne ljude iz regiona i EU, poštujući preporuke nadležnih institucija.

Napominjemo da je donošenje navednih mjera neophodno što prije realizovati jer su one direktno vezane za nastavak rada hotela i opstanak hotelijerstva u Republici Srpskoj."

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE