• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugostitelji RS pisali Dodiku: Uskoro sve zatvaramo

Autor Siniša Stanić

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma "HoReCa RS" uputilo je danas otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, u kojem su ga upozorili na tešku situaciju u kojoj se nalaze.

 Ugostitelji RS pisali Dodiku: Uskoro sve zatvaramo Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Tekst pisma prenosimo u cjelosti:

"Poštovani članu Predsjedništva BiH iz RS g. Milorad Dodik, obraćamo Vam se u ime 12.000 radnika i njihovih porodica, poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, te želimo da Vas upoznamo sa sljedećim činjenicama:

Na sastanku održanom 13. oktobra sa Vama, uz prisustvo ministrice finansija RS, i ministrice trgovine i turizma obećana nam je pomoć u dijelu poreza i doprinosa za zaposlene u ovom sektoru, kao i jednokratna pomoć za hotele i turističke agencije. Ni nakon 20 dana od tog dana, ništa se nije dogodilo, mada ste nam obećali da će u roku od sedam dana, do novog sastanka sve biti riješeno. Nije riješeno ništa.

Imamo informacije da sve veći broj poslodavaca, zbog nemogućnosti ispunjavanja pristiglih obaveza, zbog donešenih ograničavajućih mjera (radi kojih je smanjen kapacitet do 70 posto i skraćeno radno vrijeme), kao i izjava pojedinih funkcionera, koji ugostiteljstvo markiraju kao izvor zaraze, iako za to ne postoji nikakav osnov, 'bježi' u sivu zonu, tako što smanjuje prijavu radnika na četiri sata ili dva sata. Ali, to nije najgora informacija. Veliki broj ugostitelja je već počeo proces zatvaranja objekata, te odjavljivanja radnika, koji će potom biti prijavljeni na Biro rada i prepušteni državnom budžetu.

Mada se HoReCa zalaže za uvođenje reda u sektor turizma i ugostiteljstva, što smo više puta javno istakli i želi uticati na ugostiteljske i turističke radnike, bez podrške nadležnih institucija to nećemo moći, jer nas čeka 'crni talas turizma i ugostiteljstva', koji vrlo brzo može rezultovati potpunim gašenjem ovog sektora, zbog nemogućnosti poslovanja, jer već duže od pola godine, teret lošeg poslovanja snose sami poslodavci u ovom sektoru.

Ukoliko u što kraćem roku ne budemo sistemski riješili ove probleme, bićemo prinuđeni da kolektivno zatvorimo objekte, odnosno ugasimo ovaj sektor privrede u Republici Srpskoj i čekamo - bolje dane."

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

12000,a 30000 neprijavljenih. Kada budete punili budžet i za njih, javite se

MONDO REPORTAŽE