Oko šest miliona ljubitelja piva posjetiće ovogodišnji Oktoberfest, koji se 189. put održava u Minhenu.
U Njemačkoj je počeo jedan od najznačajnijih festivala na svijetu - Oktoberfest. Svake godine se tradicionalno održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana a u centru pažnje su pivo i hrana, kao i dobar provod.
U pitanju je 189. festival po redu, zvanično je otvoren 21. septembra i trajaće do 6. oktobra. Predviđa se da će njime prodefilovati šest miliona ljudi.
Manifestacija je počela tako što je gradonačelnik Minhena, Diter Rajter tradicionalno ubacio slavinu u prvu bačvu piva, označivši 189. početak festivala.
Iako je ulaz na festival besplatan, sve ostalo je itekako skupo. Na primjer, jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi idu - pivo. O ovoj se temi već naširoko priča, ali ne zbog kvaliteta i autentičnosti, već zbog visoke cijene omiljenog pića mnogih na Oktobarfestu. Naime, cijena krigle piva od litra košta od 13.60 do 15.30 evra, pa će mnoge pivopije morati malo da prikoče sa ispijanjem omiljenog pića kako ne bi ostali praznih džepova.
Izvor: Action Press / Shutterstock Editorial / ProfimediaIpak, iako je pivo i ove godine u centru pažnje, ni hrana na čuvenom festival nije za zanemarivanje.
Poznato je da Nijemci veoma ozbiljno shvataju kobasice, kojih ima čak 1.200 vrsta, piše Pun kufer. Oktoberfest je definitivno pravo vrijeme za istraživanje ovog dijela njemačke gastronomije. Ovaj bavarski festival prvobitno je nastao kao svadbena proslava kralja Ludviga I 1810. godine. Centralni moto festivala je osjećaj gemutlicha, što se prevodi kao 'sreća u dobrom društvu'.
Tradicionalna jela koja se serviraju tokom Oktoberfesta su Schweinshaxe (pečena koljenica) i Steckerfisch (riba sa roštilja), kao i naravno kobasice, na koje su domaćini posebno ponosni.
Cijene variraju od šatora do šatora, ali otprilike: pola pileta košta između 15 i 23 evra, praseće pečenje od 20 do 30 evra, a kajzeršmarn (austrijsko jelo – drobljenac) između 12 i 22 evra. Najjeftinija kobasica košta 12 evra, a uglavnom im se cijena kreće između 15 i 20 evra.
A sada o čuvenim kobasicama… Ovo su neke od onih za koje mnogi kažu da ih ne bi trebalo preskočiti.
Bratwurst
Možda najpoznatija kobasica se pravi od telećeg i svinjskog mesa i može biti svježa ili dimljena. Jede se kuvana ili sa roštilja, a po kojoj god recepturi je pripremljena, mora biti veoma sočna. Služi se uz perece, krompir i kiseli kupus.
Knackwurst
Ove kobasice su kratke i debele, uglavnom dimljene i prave se od kombinacije telećeg i svinjskog mesa. Sadrže i dosta bijelog luka, koji im daje karakterističan ukus. Jedu se i kuvane ili na žaru sa dosta senfa i kiselog kupusa.
Frankfurter Wurstchen
Kako samo ime govori, recept je porijeklom iz Frankfurta, a kobasica je popularna u cijelom svijetu, a posebno u Americi kao klasičan hot-dog. Duguljasta i glatka kobasica ima blago dimljeni ukus. Uglavnom se pravi od svinjskog mesa. Za originalan doživljaj, poslije kratkog kuvanja, trebalo bi ga staviti u pecivo sa senfom.
Weisswurst (Bockwurst)
Bijela kobasica se smatra pravom kraljicom Oktoberfesta i tipično je bavarsko jelo koje se tradicionalno jede prije podne. Pravi se od kombinacije svinjskih leđa i telećeg mesa, a blagi ukus ima zbog začina. Najbolja je kad se kratko prokuva u ključaloj vodi, a postoji opasnost da će se prekuvati, što je moguće vidjeti ako popuca u sredini. Tradicionalno se servira u činiji sa toplom vodom i može se jednostavno oljuštiti prije jela. Bavarski slatki senf savršeno ide uz to.
Izvor: Action Press / Shutterstock Editorial / ProfimediaRekordan broj ljudi i milioni litra piva popijeno
Prošle godine zabilježen je rekord od 7,2 miliona posjetilaca , a popijeno je 6,5 miliona litara piva. Ove godine se očekuje oko šest miliona posjeta. Promjena ima kada je u pitanju ponuda hrane, pa će tako biti veća dostupnost organskih i veganskih jela.
Uz jelo i piće, tu su i uzbudljive vožnje u luna parku, poput rolerkostera i panorame, a ove godine uvedeno je nekoliko novih atrakcija poput uzbudljivog "Kick Down" i "The Grand Carousel".
Osim toga, Oide Wiesen, tradicionalni dio Oktoberfesta, ove godine obilježava deceniju postojanja. Ovaj manji dio festivala predstavlja idealan spoj tradicionalnih nošnji i muzike za sve ljubitelje retro stila.
Mjere bezbjednosti
Ovogodišnji festival imaće pojačano obezbjeđenje nakon smrtonosnog napada nožem u Solingenu, gradu udaljenom 470 kilometara sjeverozapadno od Minhena.
U nasilju 23. avgusta tri osobe su poginule, a osam ranjeno, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.
Kao rezultat toga, organizatori su prvi put u istoriji Oktoberfesta dodali detektore metala u bezbjednosni sastav, ali su rekli da nije bilo konkretnih prijetnji.
(JA/EUpravo zato/Mondo)