U evropskoj državi poznatoj po ukusnim kobasicama, ovo bi se moglo protumačiti kao iskakanje. Međutim, mesar Majkl Rajs ne misli tako.
Mesar na sjeveroistoku Njemačke osmislio je, kako vjeruje, inovativno rješenje za sve veći problem rakuna u zemlji: pretvarajući ih u kobasice i druge mesne proizvode.
Majkl Rajs, lovac koji je 2022. godine otvorio mesaru u mjestu Kade, oko 90 kilometara zapadno od Berlina, izjavio je za CNN da je došao na ovu ideju dok je pokušavao da smisli proizvod koji će se izdvojiti za međunarodni sajam hrane Green Week.
Shvatio je da se rakuni, koji se ubijaju kao štetočine, obično bacaju u smeće, pa je odlučio da pita lokalne vlasti da li bi mogli da se prerade u hranu. Nakon što je dobio zeleno svjetlo, Rajs je počeo da pravi ćufte od rakunskog mesa, za koje kaže da su postale hit na sajmu i kod kupaca u njegovoj radnji, koja se zove Wildererhütte.
Rajs je ubrzo počeo da prodaje proizvode i putem interneta, a sada pravi ukupno sedam različitih proizvoda od mesa rakuna, uključujući salamu. "Mi smo jedino mjesto u Evropi koje prodaje meso rakuna", rekao je za CNN.
"Ljudi dolaze iz svih krajeva, ponekad vozeći i po 150 kilometara da bi posetili moju prodavnicu i probali rakuna".
Ali nije u pitanju samo neobičan novitet. "Dobro je prihvaćen. Nikada nisam čuo da je neko rekao da je to odvratno ili da nije za jelo. Iskreno, svima se sviđa", rekao je Rajs.
Germans, what's the matter with you? Have you run out of cows?
— Andrew Orlov (@developer_1c)October 31, 2024
In Germany, they started making sausage and meatballs from raccoons.https://t.co/jfcxv2S29Nhttps://t.co/oBrqXTjp2O
Local butcher Michael Reiss catches raccoons and cooks various meat products from them.pic.twitter.com/sZ832tMOUv
Kakav je ukus?
Onima koji žele da probaju mogao bi dodatno da privuče ukus koji, kako Rajs opisuje, ima određenu dozu poznatosti. "Kakav je ukus? Nije previše različit od drugih vrsta mesa koje poznajete. Nema previše jedinstven ukus. Malo je mekše od drugog mesa", rekao je.
"Ako pojedete dvije kobasice, znali biste koja je od rakuna. Ali ako ne znate, ne biste primijetili da je nešto drugačije".
Dok su Rajsovi proizvodi od rakuna postali atrakcija za posjetioce Kadea, oni su, kaže, takođe odgovor na ozbiljan problem.
Prema Savezu za zaštitu prirode i biodiverziteta (NABU), rakuni su prvi put dovedeni u Njemačku radi korišćenja u farmama krzna 1920-ih, a prvi su pušteni u divljinu 1934. godine. Od tada su se, kao visoko prilagodljive životinje koje mogu živjeti u gradovima kao i u šumama i travnatim područjima, brzo razmnožili.
Prema istraživačima sa univerziteta Gete u Frankfurtu, sada se procenjuje da u Njemačkoj ima oko dva miliona rakuna, izvijestila je nemačka novinska agencija DPA.
Rakuni, koji su porijeklom iz Sjeverne Amerike, obično teže oko 10 kilograma, ali veliki mužjaci mogu dostići 20 kilograma. Oni sada predstavljaju opasnost po domaći biodiverzitet, posebno za gmizavce i vodozemce koje jedu, prema Senkenbergovom društvu za istraživanje prirode u Njemačkoj.
Zbog njihovog uticaja na ugrožene vrste, neki pozivaju na kontrolu populacije rakuna. NABU, jedno od najvećih i najpoznatijih društava za očuvanje prirode u zemlji, tvrdi da lov nije rešenje. Iako su prvobitno bili zaštićeni, rakuni se sada mogu loviti u gotovo svim nemačkim pokrajinama, ali način postupanja s njima ostaje kontroverzan.
Umjesto toga, treba preduzeti mere za bolju zaštitu ugroženih vrsta uopšte – što bi značilo da bi manje bile u opasnosti od rakuna, kažu u NABU.
(EUpravo zato/CNN)