Tri vodeća britanska supermarketa naredila su hitnu istragu svojih dobavljača piletine, nakon što su novinari "Gardijana" tajno istražili propuste u higijeni mesne industrije.
Tajni snimci, fotografije i insajderi otkrili su kako se krše strogi higijenski standardi namenjeni pokušaju sprečavanja kontaminacije piletine potencijalno smrtonosnom kampilobakterijom koja se može naći na podovima fabrika u kojima se prerađuje živina i na farmama, piše "Gardijan" Među gorim incidentima u poslednjih mesec dana spada šokantno prljav pod pogona prekriven pilećim iznutricama u kojima "cveta"' pomenuta bakterija, lešine koje dolaze u kontakt s čizmama radnika koje se potom vraćaju u hale za proizvodnju i druge prakse koje povećavaju rizik njenog širenja. Dokazi koje je predočio The Guardian, primorali su Tesco, Sainsbury i Marks & Spencer da pokrenu istragu nad svojim dobavljačima piletine. Zabrinutost se fokusira na kampilobakteriju, koja je prisutna u dve trećine sveže piletine prodate u Velikoj Britaniji.
Iako se bakterija ubija tokom kuvanja, oko 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji godišnje se zarazi tom bakterijom, a oko 100 ih umire. U poslednjoj deceniji procenat zaraze se povećava.
"Gardijan" je ovaj slučaj istraživao pet meseci pri čemu je otkrio niz higijenskih propusta.
Optužbe za slabu higijenu idu na račun dva najveća britanska proizvođača živine: Sisters Food Group i Faccenda koji dostavljaju svežu piletinu u niz trgovinskih lanaca u Britaniji.
Pomenute kompanije sada se suočavaju s brojnim optužbama, među kojima su: piletina koja padne na pod nekoliko se puta vraća na proizvodnu liniju, kvarovi na mašinama dovode do gomilanja materijala visokog rizika (kao što su perje, creva i iznutrice).
Još je jedan kvar doveo do toga da voda u tenkovima za pranje nije očišćena tri dana, tako da je kroz prljavu vodu prošlo oko 250.000 komada živine nakon klanja. Kompanija koja se za to tereti kaže da je to bio izolovani slučaj koji je trajao jedan dan, a meso je bilo na proveri koja je pokazala da je prihvatljivo za prodaju.
Prema jednom zviždaču, redovno se ignorišu pravila za biosigurnost koja bi trebala da zaustave širenje kampilobakterije u pilećim sanducima.
Iako javnost nije toga svesna, direktori inudstrije i vladini službenici vrlo su dobro upoznati s brojem ljudi koji su zaraženi kampilobakterijom.
Statistički podaci pokazuju da je oko 80 odsto zaraza kampilobakterijom prouzrokovano konatminiranom piletinom. 2003. čak 56 odsto piletine na rasprodaji u Britaniji bilo je zaraženo, a 2008. taj se broj povećao na 65 odsto.