• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet NE za Mej i njen dil za Brexit

Britanski parlament ponovo je danas odbacio i popravljeni sporazum o Bregzitu (Brexit) koji je premijerka Tereza Mej postigla s Evropskom unijom. Šta je "bekstop" i zašto je sporan?

Protiv sporazuma o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU glasao je 391 poslanik, a za 242, prenosi BBC.

Mej žali, Korbin poziva na izbore

Premijerka Mej izjavila je večeras nakon glasanja u britanskom parlamentu, da "duboko žali" zbog odluke poslanika da odbace sporazum. Mejova je poslanicima nakon glasanja kazala da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna "potencijalne štete" koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi BBC. Mej je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će želeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem i istakla da se poslanici sada nalaze pred "teškim izborom" šta dalje da urade. Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju Bregzita bez sporazuma može da nanese. "Vreme je za opšte izbore", rekao je Korbin. Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije odbacio je mogućnost dodatne pomoći Velikoj Britaniji za postizanje sporazuma o izlasku iz EU.

Tereza Mej je sinoć, uoči glasanja koje je održano danas popodne, uspela da od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i evropskog pregovarača Mišela Barnijea dobije minimalne koncesije oko "bekstopa", kao što je instrument za pokretanje spora protiv EU ukoliko Brisel pokuša da neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji i izražena obaveza da se do decembra 2020. pronađe alternativno rešenje.

Kada se parlament 15. januara prvi put izjašnjavao o sporazumu, koji je u međuvremenu nešto popravljen u korist Britanije, protiv su glasala 432 poslanika, a za 202.

Rezultat današnjeg glasanja znači da će se britanski poslanici sutra izjašnjavati da li da Velika Britanija napusti EU 29. marta bez sporazuma sa Briselom.

Ako parlament sutra odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, na glasanju u četvrtak odlučivaće o tome li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca.

ŠTA JE BEKSTOP I ZAŠTO JE SPORAN

U pregovorima o istupanju Velike Britanije iz EU kao jedno od najspornijih pitanja se izdvojio takozvani "bekstop", mehanizam predviđen da obezbedi da granica između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske ostane otvorena nezavisno od toga da li će London i Brisel postići sporazum o uređenom izlasku i budućim odnosima.

Iako obe strane tvrde da ne žele ni aktiviranje "bekstopa" ni uspostavljanje tvrde granice u Irskoj, EU je insistirala na nekoj vrsti osiguranja otvorene granice. Isto želi i irska vlada, budući da je otvorena granica jedan od ključnih delova mirovnog sporazuma iz 1998. kojim su okončani sukobi u Severnoj Irskoj.

"Bekstop" je instrument kojim se definišu uslovi pod kojima će irska granica ostati otvorena čak i u slučaju da Velika Britanija i EU ne postignu sveobuhvatni trgovinski sporazum.

Dakle, ako posle isteka tranzicionog perioda posle Bregzita, 2020. godine, ne bude trgovinskog sporazuma Londona i Brisela "bekstop" će automatski stupiti na snagu do pronalaženja alternativnog rešenja.

Unionisti oštro protiv

Poslednja sporna tačka su regulatorne provere unutar Severne Irske i ostatka Velike Britanije, što je poseban problem za severnoirske unioniste koji podržavaju vladu premijerke Tereze Mej i tu odredbu vide kao prvi korak ka raspadu Velike Britanije. Kada je reč o tim proverama, EU je navela da bi najveći deo bio sprovođen u fabrikama i na farmama, a ne na granici.

Prema odredbama o "bekstopu", Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Takođe, Severna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbegnute i druge provere robe koja prelazi granicu.

To Britanci doživljavaju kao bezbednosnu pretnju i prevaru građana koji su se na referendumu izjasnili za razlaz sa EU.

Takav status Severne Irske je tačka gde za britansku stranu nastaje problem. Naime, dok bi Severna Irska faktički bila deo jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provere za robu koja prelazi iz Severne Irske u ostatak Velike Britanije.

Početni zahtev EU je bio da se "bekstop" odnosi samo na Severnu Irsku. Britanska vlada je to, međutim, odbila navodeći da ne može prihvatiti da Severna Irska ima drugačije carinske propise od ostatka zemlje.

Britanski kritičari "bekstopa" kao glavne sporne tačke navode to da Velika Britanija ne bi mogla jednostrano da istupi iz tog mehanizma, da je "bekstop" opisan kao "vremenski neograničen", odnosno da će se primenjivati sve dok "delimično ili u celosti" ne bude zamenjen drugim sporazumom.

To, prema pristalicama Bregzita, znači da bi EU mogla beskonačno dugo da drži Veliku Britaniju u carinskoj uniji i spreči je da sklapa sopstvene trgovinske sporazume.

Britanski poslanici su u januaru ogromnom većinom glasova odbacili predloženi tekst sporazuma o uređenom razlazu, a mnogi su nakon toga od premijerke zatražili da ispregovara izmene odredaba o "bekstopu".

Novi poraz Tereze Mej

Sporazum će i pored toga imati velike teškoće da bude usvojen, jer su se protiv njega izrazili uticajni konzervativni poslanici i opozicioni laburisti, a britanski državni tužilac je izneo stav da izmene samo smanjuju rizik od vremenski neograničene carinske unije a ne eliminišu je.

Britanska vlada tvrdi da je nemoguće napraviti sporazum o razlazu bez "bekstopa" jer EU zahteva da ta odredba postoji.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE