• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (SP): Hrvati bez popusta, BiH bez šanse

Autor mondo.ba

Očekivanim porazom u duelu sa znatno kvalitetnijom selekcijom Hrvatske 21:28, reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je grupnu fazu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Slijedi borba za plasman od 17. do 24. mjesta.

Trijumf Tunisa protiv Irana (30:23), otklonio je i posljednju nedoumica ko će iz grupe B u osminu finala 24. Svjetskog rukometnog prvenstva, koje se održava u Kataru, pa meč Bosne i Hercegovine i Hrvatske nije imao rezultatski značaj.

Hrvati su već u prvom poluvremenu pokazali zašto ih mnogi smatraju za glavnog favorita na Mundijalu, a u nastavku meču rutinski su održali stečenu prednost.

BOSNA I HERCEGOVINA - HRVATSKA 21:28 (8:17)

Osim Tunišana, plasman u osminu finala obezbijedili su još Hrvatska, Makedonija i Austrija, a ostaje još samo da se vidi konačan redoslijed reprezentacija.

Selektor Dragan Marković odlučio je u meču sa Hrvatima da na golu pruži šansu Peđi Dejanoviću umjesto Nebojše Grahovca.

Već nakon prvih 30 minuta meča, Hrvati su stekli nedostižnu prednost. U nekoliko navrata vodili su i sa dvocifrenom razlikom, pa je bh. timu jedino preostajalo da se časno oprosti od plasmana u osminu finala.

Kao i u prethodnim utakmicama, tim Dragana Markovića napravio je veliki broj tehničkih grešaka. Izgubljene lopte i isključenja koštali su "zmajeve" blažeg poraza.

Ipak, stekao se utisak da bolje nije moglo.

Marković je pred kraj susreta pružio šansu i igračima koji u prethodnim mečevima nisu imali veću minutažu. Peđa Dejanović upisao je nekoliko odličnih odbrana, a rukometaši banjalučkog Borca m:tel Mirko Mikić i Stefan Janković još jednom su pokazali da je pred njima blistava karijera.

Bosna i Hercegovina igraće za plasman od 17-24. mjesta tzv. "President's Cup", kao i posljednjeplasirani Iran iz grupe B. Prvi meč BiH će igrati protiv Bjelorusije u ponedjeljak.

Debitantski nastup na svjetskim prvenstvim Bosna i Hercegovina završila je sa jednim trijumfom, i to onim uvodnim protiv Irana, takođe selekcija koja prvi put učestvuje na Mundijalima. Hrvatska, Makedonija i Austrija pokazali su da su ispred BiH. Jedino se više moglo očekivati u duelu sa Tunisom, ali sada nema svrhe vraćati se na taj meč.

TOK UTAKMICE:

Počelo je drugo poluvrijeme. Nakon prvih pola časa igre, "zmajevi" imaju zaostatak od devet golova (8:17) i ukoliko ne smanje broj tehničkih grešaka, teško da mogu zaprijetiti znatno kvalitetnijim i raspoloženim Hrvatima.

Toromanović je u dosadašnjem dijelu prvenstva postigao šest golova, a večeras isto toliko! Rezultat je smanjen na 9:17. Na suprotnoj strani brani Peđa Dejanović, njegova treća odbrana (dva sedmerca).

Konačno gol sa krila za BiH. Prvi pogodak u Kataru postiže rukometaš Borca m:tel Mirko Mikić i smanjuje na 10:18. Još jedan banjalučki rukometaš, Stefan Janković sa dva gola doveo je "zmajeve" do 12:19.

Toromanović je u 39. minutu smanjio na 13:20 u situaciji kada je bh. tim imao dva igrača manje, a u narednom napadu Alen Ovčina je napravio grub prekršaj i dobio crveni karton.

Trinaest minuta prije kraja utakmice Hrvatska vodi 23:15. Nešto opuštenija igra na obje strane donijela je mnogo atraktivnih pogodaka. Ipak, "zmajevi" ne uspijevaju ozbiljnije da zaprijete rivalu.

Ponovo Hrvati odlaze na "plus 10", maksimalnu prednost, 15:25. Golman hrvatske selekcije Filip Ivić stigao je do 10 uspješnih odbrana. Prvi put na utakmici sada je 11 razlike, 16:27.

Mini serija BiH 3:0 za 19:27 četiri minuta prije kraja. Bliži se kraj susreta, ali selektor "kockastih" Slavko Goluža ne želi ništa da rizikuje i traži tajm-aut.

Kraj utakmice, 21:28.

PRVO POLUVRIJEME:

Već u prvom minutu Duško Čelica skrivio je sedmerac, Benjamin Burić nije imao šanse, a Zlatko Horvat pogodio je za 1:0. U narednom napadu kapiten "zmajeva" Muhamed Toromanović je pogodio za 1:1.

Ivan Karačić prvi je na meču morao na dvominutni odmor, a Hrvati su sa tri brza pogotka iskoristili igrača više i stigli do 4:1. Visokom odbranom 6-0 hrvatski reprezentativci ne dopuštaju "zmajevima" da se razigraju. Za šest minuta bh. tim postigao je samo jedan pogodak.

Sa igračem manje, BiH je preko Toromanovića nakratko stigla na dva gola zaostatka, 3:5, ali su Hrvati veoma lako napravili novu mini seriju i povisili na 3:7 u 12. minutu. BiH ima već pet izgubljenih lopti. Segment igre sa kojim tokom cijelog prvenstva kubure "zmajevi".

Nakon 13 minuta igre, rezultat je 4:7, a sve golove za BiH postigao je Toromanović! Velike probleme žuto-plavima pravi Igor Karačić, strijelac tri pogotka, dok Dejan Malinović nije uspio da iskoristi sedmerac, što su hrvatski reprezentativci kaznili i povisili na 4:9.

Tek u 17. minutu drugi igrač BiH upisao se u strijelce. Josip Perić je smanjio na 5:9, ali Hrvati odmah uzvraćaju, 5:10. Na golu BiH sada je Peđa Dejanović, koji debituje na Svjetskom prvenstvu.

Prednost hrvatskog tima nastavlja da raste. Ilija Brozović donosi "plus šest", 5:11, a na drugoj strani Toromanović petim golom drži BiH u igri. Ipak, veliki broj izgubljenih lopti rukometaša BiH, tri isključenja, doveli su Hrvate do 13:6 u 22. minutu.

"Zmajevima" prijeti katastrofa. Imaju devet golova zaostatka nakon prvog poluvremena, 8:17! I čak 13 izgubljenih lopti. Samo dva strijelca, Toromanović (5) i Perić (3).

- kraj prvog poluvremena -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC