• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONE MOGU SVE, ONE SU ŠAMPIONKE!

Autor mondo.rs

To nije uradio niko nikada - Srbija prvi put je šampion Evrope u ženskoj košarci. Ovo je istorija, ovo se pamti, ovo se ne događa svaki dan!

ONE MOGU SVE, ONE SU ŠAMPIONKE!

Četiri srebra i dve bronze pod imenom Jugoslavija! Nikad zlato, ni onda, ni sada kada komšije nastupaju pod imenom Srbija.

E, pa dosta je bilo!

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE U ŽENSKOJ KOŠARCI!

I to nije jedina važna informacija ove večeri - one će prvo u ponedeljak uveče na doček u prestonici, a onda će se spremati za Olimpijske igre u Riju, što je za sada privilegija samo prvaka kontinenata! Zasluženo!

Sjajna generacija košarkašica predvođena selektorkom Marinom Maljković već je imala obezbeđeno srebro plasmanom u finale Evrobasketa u Mađarskoj i Rumuniji, ali samo bi se ziheraši time zadovoljili. Srpkinje nisu takve... Iako su igrale bez povređene Milice "Đorđević" Dabović, koja je u drugoj četvrtini zadobila povredu lakta, srpske devojke predvođene Anom "Danilović" Dabović i Sonjom "Bodiroga" Petrović, uništile su francusku odbranu!

Prva je ubacila 25, a druga 22 poena u velikom finalu pred nekoliko hiljada srpskih bučnih navijača: Srbija – Francuska 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19)!




Kako se ovo dogodilo?

MVP ANA!

Ana Dabović počela je loše Eurobasket, ali je onda podigla formu i dobila dva priznanja - članica je idealne petorke turnira i, još prestižnije, najkorisnija igračica Evropskog prvenstva u košarci. BRAVO ANA!

Ne slučajno... Jednostavno, srpska selektorka čija je radna knjižica u Lionu, u Francuskoj, sačuvala je "specijal" za drugu četvrtinu, kada je krenulo po lošem.

Tada su pet akcija bacili pod noge, na drugoj strani lako primali poene i pali na sedam poena zaostatka, što je bio znak za Marinu Maljković da pozove tajm-aut i promeni odbranu.

Do kraja utakmice, sa povremenim "prebacivanjem" na presing po celom terenu (iako to nije "to" bez Milice Dabović na terenu), srpska reprezentacija igrala je pokretljivu, pametnu i odgovornu zonu, kojom su "ubijene" dve muve.


Prvo, "skupljeno" je u reketu, čime je koliko-toliko sprečen ofanzivni skok Francuskinja, a tu su posebno opasne bile Jakubu i Gruda, a drugo - zaustavljen je šut za dva poena "plavih", koje su  "ubile" Srbiju na startu meča sa poludistance. Kad su morale da se pomere na trojku, pao je procenat uspešnosti, lopta je počela da se odbija jače i dalje od koša i to su srpske devojke, uglavnom, uspevale da pokupe.

Ali, ovaj plan ne bi bio šampionski da na drugoj strani nije bilo neverovatne Sanje Petrović koja je povukla kad je bilo najteže i, naravno, Ane Dabović koja se nadovezala i preuzela odgovornost u napetom finišu. Dok je sve pucalo okolo, njih dve imale su dovoljno snage i koncentracije da pogađaju koš iz povremeno "nemogućih" pozicija.

TOK UTAKMICE

KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJ!

- 75:66 - Sigurna Ana sa penala, vraća nam 9 razlike, da onda i faul nad Pejdž na 44,6 do kraja.

- 73:64 - DANIJEL PEJDŽ! Kiks Jelene Milovanović nije bio kažnjen, Pejdž je pokupila promašaj Francuskinja (što nije bio čest slučaj, jer su rivalke uglavnom iz drugog napada stizale do poena u četvrtoj četvrtini), potom je lopta data Ani Dabović koja je raširila odbranu Francuske, videla saigračicu u uglu...

...hladna kao špricer, Amerikanka je ubacila drugu trojku na utakmici za 9 razlike na 1:34 do kraja!

P. S. Ipak je bila nagazila liniju, stoga nije trojka, ali jeste devet razlike.

- 71:64 - ANAAAAAAAAAAAAA! Bravo majstore košarke! Četiri poena u dva napada naše najbolje igračice, koja je bukvalno sve uradila sama i stigla do 23. poena, a onda i faul nad Pejdž i kontra faul naših... Jelena Milovanović je pogrešila bez potrebe u trenutku kada smo imali akciju za možda devet ili 10 razlike.

- 69:64 - VAŽNO! Ostala nam je sekunda i devojke su izmislile poen. Ana se ugurala pod koš i položila za 21. poen i pet razlike, posle čega sm odigrali odličnu odbranu.

- 67:64 - Ne valja! Tajm-aut. Dva loša napada kažnjena su surovo, delom i što nismo pokupili prvi promašaj Francuskinja, pa je stigla kazna u vidu trojke Čačoang, koja je vratila Francusku na "minus 3". Imali smo napad za dvocifrenu razliku, sada smo na posed.

- 67:61 - Uh šteta... Tijana je izvukla faul u napadu Grude, ali je Nevena promašila trojku, a Sonja požurila i posle skoka u napadu promašila polaganje. Ana je morala da pravi faul da bi sprečila kontru i buku, međutim nije prošlo bez poena Domer koja je sada najefikasnija u francuskom timu sa 13 poena.

- 67:59 - SONJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! BRAVO! TROJKA NAŠE FANTASTIČNE KOŠARKAŠICE, 22. POEN, TAJM-AUT FRANCUSKA, NA 5:10 DO KRAJA!

AJDE!

- 64:59 - ANAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Sjajno! Lider našeg tima promešao je odbranu, položio i bio fauliran pa potvrdio "and 1", za 16. poen na meču i "plus 5". BRAVO!

- 61:59 - Jakubu. Što ne pogodi - pokupi, pa se popravi. Ovog puta sa linije slobodnih bacanja posle promašaja i faula Tijane Ajduković. Sreća, posle 11. poena, morala je na klupu da se malo odmori.

- 61:57 - Nije nas uplašila trojka Francuskinja za "minus 2", jer je Tijana Ajduković reagovala centarski. Izgradila je sebi poene protiv visoke Jakubu za četiri razlike.

- 59:54 - Naše nemaju rešenja za Jakubu, koja je ubacila poene i dodatno slobodno bacanje (5 poena u 4. četvrtini), ali ni Francuskinje nemaju rešenja za Sonju - 19. poena iz skok šuta sa kapice.

- 57:51 - Naše su prekinule akciju Francuskinja, krenule u kontru, tako da je Nevena Jovanović nesportski zaustavljena, a ona je to kaznila sa dva poena. To je bio samo uvod - Ana Dabović, dribling, promena, skok u stranu, pogodak, kao kap! Srbija na plus 6!

- 53:51 - Visoka Jakubu je promašila, uhvatila i popravila se za minus 2, dok naša reprezentacija nije iskoristila tri uvodna napada u četvrtoj četvrtini. Nisu to bili loši napadi, ali lopta nije "htela u koš". A, onda nesportski faul!

TREĆA ČETVRTINA:



- 53:49 - Imali smo 7, ostalo nam je četiri na kraju treće četvrtine. Ana Dabović isforsirala je faul Mišel i ubacila oba penala posle čega Francuskinjama nije ostalo dovoljno vremena da reaguju. Vodimo!

- 51:49 - Uh... Trojka za Francuskinje. Čačoang, 12. poen, a onda i Gruda preko Sonje Petrović, poeni kakvi se retko viđaju na ženskoj košarci, ali je ušlo...

- 51:44 - Šta radi Sonja!? Ova devojka je nezaustavljiva na obe strane terena. Posle dva loša napada naših, sevnula je kontra Francuske koju je Sonja presekla i bacila pas u stilu "kvoterbeka" za Anu Dabović koja je položila u obruč i vratila nam sedam razlike.

- 49:42 - SOOOOONJA!!!!!!!!! Šta radi ova devojka! Opet izolacija i opet rešeno kao od šale, iz driblinga, preko ruke, iz ugla... Sonja, 17 poena naše krilne košarkašice! OPA!

- 47:40 - SONJA! Bravo! Anin pas za Sonju, koja rešava izolaciju poenima iz okreta za plus 7, što je prednost koju je Ana vratila poenima "ala Bodiroga" posle driblinga.

- 43:38 - Tajm-aut Francuske sredinom treće četvrtine. Iako igramo bez Milice Dabović, jedne od najvažnijih igračica u timu (vuče povredu ruke od prvog poluvremena), naša ekipa nastavlja zonom da ruši igru Francuske! Na drugoj strani, Sonju i Anu "sluša" šut i Srbija ima najveću prednost na utakmici. Plus pet za naš tim!

POLUVREME: Sjajan potez našeg selektora na "minus 7", kada smo pet napada zaredom bacili u ambis. Maljkovićeva je tada pozvala tajm-aut, postavila zonu, pa presing, pa kombinovanu zonu i opet običnu zonu, što je potpuno sludelo francuski tim. Isforsirali smo nekoliko ishitrenih šuteva protivnica, uz dva faula u napadu, za seriju 8:0 i blagu prednost pred pauzu.

Francuska nam je ubacila deset poena u drugoj četvrtini!

- 33:32 - Vodimo na poluvremenu, iako je Tijana Ajduković promašila oba slobodna bacanja, posle čega je Jakubu imala šansu da vrati Francusku u vođstvo, ali je njega "brza" dvojka "izašla".

- 33:32 - Butulija! Bravo, Dajana! Prvo iznuđen faul u napadu, a onda i polaganje za vođstvo našeg tima. Serija 8:0. I novi faul u napadu. Ovog puta nad Tijanom, koju je odgurnula Jakubu...

- 31:32 - Na "pola" koša smo posle poena Pejdž sa penala, 1:13 do poluvremena.

- 29:32 - Sonja! Novi poeni naše košarkašice, 11. na meču, i potom dobra odbrana Srbije, za treći odbranjeni napad od tajm-auta. Ovog puta Valeri Garnije mora da zove minut odmora.

- 27:32 - Tajm je "upalio". Srbija je postavila zonu i zbunila rivalku, potom je Ana Dabović faulirana (i poentirala je oba puta), a onda smo i oštećeni jer izenandni presing preko celog terena nije doneo i posed, jer sudije nisu videle "prelazak preko pola" našeg rivala.

- 25:32 - Nije je bilo neko vreme, ali eto je opet - Čačoang! Prvi strelac ekipe ubacuje 9. poen za "plus 5", a sedam razlike bilo je samo par sekundi kasnije posle koraka Ane Dabović i poena Mijem.

Pet napada zaredom naše su završile izgublljenim loptama ili koracima, pa je Marina zatražila tajm-aut.

- 24:28 - Francuskinje su zaustavile Sonju, dvojkom iz driblinga kaznila ih je Ana Dabović, a onda je usledio period igre ispunjen promašajima na obe strane terena, koji su Francuskinje "popunile" i ponekim ubačenim penalom, pa su na 5 minuta do poluvremena ostale na "plus 4".

- 22:24 - Sonja je u "zoni". Sedmi uzastopni poen naše košarkašice u drugoj četvrtini, ovog puta za dva, preko ruke protivnice. Bravo!

Uh! A, onda je Sonji bukvalno "izašla" lopta iz koša u pokušaju za tri. Mogla je to da bude serija 10:2 između Sonje i Francuskinja. Šteta...

- 20:22 - Ako ništa drugo, ide nas šut! Sonja pogađa četvrtu trojku za Srbiju na meču na otvaranju druge četvrtine, a onda "prodaje" fintu rivalki i stiže do šestog i sedmog poena na meču. Pet poena od Sonje za minut i 15 sekundi igre u drugoj četvrtini.

PRVA ČETVRTINA

- Intonirane su himne, obe selekcije glasno su pevale "Marseljezu" i "Bože pravde". Srbija u beloj, Francuska u plavoj opremi.

- Sa Francuskinjama na velikim takmičenjima imamo skor 2-2. Naš rival slovi za favorita danas, ali daleko od toga da Srbija nema šanse!

- 3:5 - Žestok početak! Trojka Čačoang, pa trojka naše Pejdž, pa skok šut za Skrelu, prva tri šuta na utakmici su "ušla".

- 6:12 - Loše otvaranje našeg tima. Posle dvojke Čačoang, Pejdž je dobila rampu, a Domerk ubacila iz kontre za brzih šest razlike, a kada je Milovanović ubacila trojku, Čačoang je to poništila na drugoj strani.

- 9:12 - Nova trojka! Ovog puta Butulija. Za sada, imamo tri ubačena koša, sve sa distance.

- 8:15 - Ipak je Butulija nagazila liniju, tako da smo stali na 8, pre nego je Maljkovićeva zatražila tajmaut, posle izgubljene lopte Pejdž i poena Grude iz kontre.

- 11:15 - E, sad jeste trojka! Treća naša na meču, strelac Milica Dabović, a potom i promašaj Milovanovićeve iz kontre za 13:15.

- 15:15 - Izjednačenje! Butulija, dobra odbrana naših, pa Pejdž na pas Petrovićeve.

- 15:22 - Stale su naše pred kraj četvrtine, a žestoka rotacija Francuskinja donela im je svežinu u šutu za dva. Skoro da ništa naše rivalke nisu promašile i imaju sedam poena prednosti na kraju prve četvrtine.



LIDERI NAŠEG TIMA

Prvi strelac: Ana Dabović, 13,7
Prvi skakač: Danijel Pejdž, 6,4
Prvi asistent: Ana Dabović, 3,2
Prvi kradljivac: Milica Dabović 1,7
Prvi bloker: Danijel Pejdž, 1,1

SRBIJA: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Đado, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Kristina Topuzović, Milica Dabović, Ana Dabović, Danijel Pejdž.

STATISTIKA

Postignuti poeni: Srbija 74,6, Francuska 70,0
Procenat za dva poena: Srbija 44,8, Francuska 49,6
Procenat za tri poena: Srbija 30,1, Francuska 34,0
Skokovi: Srbija 36,9, Francuska 37,4
Asistencije: Srbija 14,6, Francuska 20,4
Izgubljene lopte: Srbija 14,2, Francuska 15,3
Ukradene lopte: Srbija 8,9, Francuska 6,8

PUT DO FINALA

Francuska – Ukrajina 79:55
Francuska – Češka 85:75
Francuska – Rumunija 76:67
Francuska – Crna Gora 79:67
***************************
Francuska – Grčka 51:42
Francuska – Turska 56:66
Francuska – Belorusija 64:58
***************************
Francuska – Rusija 77:74
Francuska – Španija 63:58

Srbija – Letonija 76:60
Srbija – Hrvatska 89:72
Srbija – Velika Britanija 76:54
Srbija – Rusija 53:77
***************************
Srbija – Slovačka 76:74
Srbija – Španija 80:91
Srbija – Litvanija 72:73
***************************
Srbija – Turska 75:63
Srbija – Belorusija 74:72

PLASMAN

1 - Srbija
2 - Francuska
3 - Španija
4 - Belorusija
5 - Turska
6 - Rusija
7 – Crna Gora
8 – Litvanija
***********

TABELA MEDALJA

SSSR 21-1-0
Rusija 3-3-2
Francuska 2-4-1
Španija 2-1-5
Bugarska 1-5-4
Poljska 1-2-2
Italija 1-1-1
Litvanija 1-1-0
Češka 1-1-0
Srbija 1-0-0
Ukrajina 1-0-0
Čehoslovačka 0-7-8
Jugoslavija 0-4-2
Mađarska 0-2-5
***************

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC