• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valensija našla pravog trenera, da li će se snaći?

Autor mondo.rs

"Mestalja" dugo čeka čoveka sposobnog da sredi nered u svlačionici i poveže redove u rastrzanoj organizaciji. Stigao je drugi Italijan, posle Ranijerija. Ali, čeka ga paklen posao...

Šestostruki prvak Španije, sedmostruki osvajač Kupa kralja, pobednik Kupa pobednika Kupova i Kupa UEFA, kao i dvostruki finalista Lige šampiona, uspeo je, izgleda, da nađe pravog trenera!

Ipak, ime, prezime, karijera i znanje su jedno, a okolnosti nešto sasvim drugo, tako da ćemo – ako bude potvrđena vest koja je obišla Španiju i Italiju večeras – morati da sačekamo i vidimo hoće li bivši uspešni trener Fiorentine i selektor Italije, Ćezare Prandeli, uspeti da sredi situaciju na "Mestalji", koja je haotična godinama unazad.

Prandeli kao igrač:

1974-78 Kremoneze

1978-79 Atalanta

1979-85 Juventus

1985-90 Atalanta

Prandeli kao trener:

1993-94 Atalanta

1997-98 Leće

1998-00 Verona

2000-01 Venecija

2002-04 Parma

2004-04 Roma

2005-10 Fiorentina

2010-14 Italija

2014-14 Galatasaraj

Valensija je, prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama, odlučila da Prandeliju uruči krompir, koji je i na startu sezone 2016/17 itekako vruć.

Prvi tim kluba koji je u ovoj deceniji, u poslednjih šest sezona, zaradio najviše od prodaje igrača u Evropi, posle Liverpula, vodio je u međuvremenu večiti privremeni trener, bivši igrač, Salvador Gonzales Marko poznatiji kao Voro, no iako je u tri kratka navrata doživeo samo jedan poraz (8-1-1) i ostvario, statistički, najbolji procenat u pobeda u istoriji kluba, moraće drugi put da se skloni u stranu i nastavi da radi kao asistent.

Esposito Santo poslednji je trener Valensije koji je tokom 63 meča na užarenoj klupi ostavio kakav-takav trag i zadržao se duže od nekoliko meseci (jul 2014-novembar 2015), posle čega je vlasnik Peter Lim odlučio da se kocka prvo s neiskusnim TV komentatorom, Nevilom (26 utakmica), a potom i njegovim kondicionim trenerom Ajesteranom (12 utakmica), koji je zbog lošeg starta sezone smenjen 20. septembra.



Devet dana kasnije, Mestalja se sprema za promociju novog trenera, drugog Italijana koji će raditi sa "slepim miševima" posle Klaudija Ranijerija, dovedenog na leto 2004. da zameni Rafaela Beniteza, a oteranog već u februaru 2005. godine.

U međuvremenu, takođe kratko od jula do decembra 2013, Valensiju je vodio i jedan Srbin, bivši igrač kluba Miroslav Đukić, koji se po rezultatima i procentu pobeda ukolio u sivilo koje je na snazi zapravo od odslaska Kike Sančeza Floresa iz kluba, u oktobru 2007. godine.

Prvi trener Valensije, 1923. godine, bio je Čehoslovak Antonin Fivebr, a do postavljanja prvog Španca za trenera, 1935. godine (Andres Balsa), u klubu su radila trojica Čehoslovaka i trojica Engleza.

Do danas, ekipu su vodili Oskar Fernandez, Ronald Kuman, "Voro" tri puta, Unai Emeri, Maurisio Pelegrino, Ernesto Valverde, Đukić, Huan Antonio Pici, Espirito Santo, Nevil, Ajesteran i... od sutra, Prandeli.

Italijan je bez posla od rane jeseni 2014. kada je poslre smao 16 mečeva na klupi Galatasaraja i svega šest ostvarenih pobeda smenjen, kao neuspešan naslednik ništa uspešnijeg zemljaka Roberta Manćinija.

Prandeli se mahom kratko zadržavao u klubovima u kojima je radio, osim Fiorentine koju je vodio pet godina i posle koje je četiri godine bio selektor Italije, zemlje u kojoj je proveo čitavu karijeru fudbalera, a za njega je zanimljivo reći i da je 2004. preuzeo Romu, što je trebalo da bude posao njegove karijere, ali je podneo ostavku i pre prve zvanične utakmice jer se njegova supruga teško razbolela, pa je odlučio da bude uz nju.

Srećno, Ćesare!






Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC