Frižider ovim namirnicama menja ukus

Autor:

Određeno voće i povrće ne bi trebalo da držite u frižider jer će se time promeniti njihov prirodni ukus.

0
A- A A+

Većina nas zna da krompir ne treba držati u frižideru, ali iznenadiće vas ako vam kažemo da ni avokadu ni krastavcima nije tamo mesto.

Naime, Univerzitet u Kaliforniji napravio je čitavu listu namirnica koje treba, odnosno ne treba držati u frižideru, a neke će vas iznenaditi.

Namirnice koje TREBA držati u frižideru

Kajsije, kupine, borovnice, trešnje, smokve, grožđe, maline i jagode trebalo bi da čuvate u frižideru. Kada je reč o povrću, špargla, boranija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, praziluk, zelena salata, pečurke i spanać, bolje je držati na hladnom mestu,

Namirnice koje NE TREBA držati u frižideru

Jabuke, avokad, banane, dinja, grejpfrut, kivi, limun, limeta, mango, nektarine, pomorandže, papaja, breskve, kruške, šljive, nar i lubenica čuvaju se na sobnoj temperaturi, kažu sa Univerziteta.

Crni luk, krastavci, plavi patlidžan, beli luk, đumbir, paprika, krompir, bundeva, tikva i paradajzu nisu za frižider.

Stručnjaci kažu da nećete uništiti namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideru ako ih ipak stavite tamo, ali ćete sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus,

Na primer, kora banane će potamneti ako ih čuvate u frižideru, krompir će postati previše tvrd i na kraju će verovatno da smrzne, a paradaj će jednostavno imati lepši ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi.