• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Odgovorni smo, borimo se, pobedićemo

Autor mondo.rs

Potpredsednik Partizana, pravnik Vladimir Vuletić kaže da je "umereni optimista" po pitanju žalbe kluba na kaznu UEFA. Partizan, "pod ucenom", isplatio 6,8 miliona evra bivšim igračima, trenerima...

 FK Partizan suspenzija UEFA Izvor: MONDO/ilustracija - Mario Milojević
Izvor: MONDO/ilustracija - Mario Milojević



Kakva će biti evro-sudbina Partizana još nije poznato. Žalba na kaznu UEFA (neigranje u evrop-takmičenjima) godinu dana zbog neizmirenih finansijskih obaveza, ušla je u proceduru pred nadležnim sudom, a crno-beli očekuju da bi do polovine marta mogla da bude doneta konačna odluka.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić za klupsku televiziju izneo je nekoliko zanimljivih stvari u vezi sa celim ovim problemom, između ostalog, pomenuvši da je klub, od decembra 2014. godine do danas isplatio čak 6,8 miliona evra bivšim igračima, trenerima, od kojih mnogi nisu bili blagonakloni prema klubu.

Na opaske mnogih da je gotovo neverovatno da je klub zbog 370.000 evra duga (prema klubovima) doveo sebe u ovu situaciju, a da je kroz Partizan proteklih godoina "prošlo" na desetine miliona evra, Vuletić odgovara:

"Partizan nije klub koji bi, nasuprot bilo kakvim tendecioznim optužbama kojih smo se naslušali,  dozvolio sebi da zbog 400.000 evra ostane bez evrolicence. Bilo je pitanje kako je moguće da klub, u koji je ušlo toliko novca, nema tih 400.000 evra. Ali, sad ću reći podatak: od 31. decembra 2014. godine do današnjeg dana Partizan je raznim poveriocima, od kojih su neki i naši fudbaleri, naši bivši i treneri, naši uvaženi sportski radnici, isplatio čak 6.800.000 evra potraživanja. To je izuzetno velika cifra".

Vuletić je rekao da će o tom "momentu ucene, uskoro detaljnije govoriti i personalno" (dakle, o imenima) i dodao da mnogi od njih, kojima se dugovalo nisu bili blagonakloni prema Patizanu.

"Samo u maju 2016. godine pri pretposlednjem monitoringu kontrolnih organa UEFA, Partizan je platio 810.000 evra trojici igrača, koji su stali na stanovište da Partizanu treba zabraniti učešće u Evropi ako ih ne isplati do poslednjeg evra. Partizan je, uprkos svemu tome, dugove servisarao (plaćao). Postoji preporuka glavnog istražitelja UEFA da do 31. januara isplati dugove i dobije evro-licencu, što je inače praksa koja se, gotovo bez presedana, sprovodi. Zašto se to sada nije dogodilo, nije pitanje za mene".

Partizan je, podsetio je Vuletić, već tri puta u bliskoj prošlosti bio suočen sa ovim problem. Sva tri puta (2008, 2001. i 2013. godine) kada je na vlasti u Partizanu bio Dragan Đurić.

"Te 2013. godine, Partizan je, uz finansijsku kaznu dobio i uslovnu kaznu izbacivanja iz evro-takmičenja na godinu dana. Uprava kojoj pripadam došla je u Partizan 24. oktobra 2016. godine, a deo u decembru 2014. godine. Dakle, nasledili smo i ove presude i ove potencijalne kazne, a sve tri su se dogodile u vreme Dragana Đurića", naglasio je potpredsednik Partizana.

Vuletić kaže da je "umereni optimista" u vezi sa konačnom presudom, poručujući da: "Partizan od ove bitke ne odustaje i nju ulazi, kao i u svaku, sa pobedničkim mentalitetom".

"Ova uprava i administracija obavlja dobar, savestan posao, čini sve kako bi naš klub dobio dozvolu za igranje u takmičenje pod okriljem UEFA. Dvostepenost postupka u svakom sudskom postupku, pa i u ovom, omogućava zainteresovanoj strani da podnošenjem apelacije, pokuša da ostvari ideje koje je na početku i prezentovala u kontekstu ostvarivanja namere da se prvostepena presuda jednog organa za kontrolu finansijskog poslovanja, ukine, odnosno da se preinači".

Vuletić u dahu nastavlja:

"Činimo sve, formirali smo ozbiljan pravni tim, koji radi predano i prilježno na ovom predmetu. Imamo određene nagoveštaje da i u postupku apelacije postoje izuzeci koji idu na ruku FK Partizan. Postoje još neki alternativni metodi koji bi verovatno mogli da pomognu da Partizan iz ove pravne bitke izađe trijumfalno. Radimo maksimalno predano i odgovorno i apsolutno nećemo dozvoliti da ovu bitku predamo, niti da se nje klonimo, ovo je bitka i za Partizan. Potrudićemo se i sve učiniti da na kraju dočekamo proleće u Evropi".

Vuletić
Izvor: MN PRESS



Partizan je dug od 370.000 evra, u međuvremenu, platio, a za 2,5 miliona evra, koji se pominju u odluci UEFA, Vuletić kaže da je to, zapravo, reprogram poreskih dugova i da je Partizan "žrtva" glomaznog birokratskog aparata.

"Ne možete čekati jedan papir, 3, 4 nedelje, kao što smo to mi čekali. Taj proces mora biti efikasnijim, brži. Partizan je žrtva glomaznog administrativnog aparata koji je definisao da Partizan jeste dobio reprogram, ali on nije stigao do momenta kada je nezavisno telo UEFA, pri monitoringu stanja, konstatovalo i dalje postojanje ovog poreskog duga. U međuvremenu, Partizan je reprogramirao, 'otpao' je taj deo duga i ostao je deo duga koji se odnosi na potraživanja nekih klubova za igrače koje je Partizan doveo, a i to je plaćeno".

U svom stilu, Vuletić je ovako odgovorio na pitanje šta očekuje i kada bi odluka mogla biti doneta:

"Kada napunite čašu vode do polovine, maliciozni će reći da je poluprazna, optimisti da je polupuna. Ja želim da verujem da je Partizanova čaša polupuna. Ja sam po prirodi optimista, pogotovo kada je Partizan u pitanju. Sada sam umereni sam optimista. Postupak pred nama nosi velike izazove i iskušenja, ali očekujem da će odluka biti doneta do sredine marta".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC