• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektrokrajina: Smanjeni distributivni gubici

Autor SRNA

Preduzeće "Elektrokrajina" nastavilo je trend unapređenja poslovno-finansijskih rezultata koji se, prije svega, ogledaju u smanjenju distributivnih gubitaka, održavanju visokog nivoa naplate, te povećanju ukupnih prihoda i neto dobiti.

Direktor ovog preduzeća Seka Kuzmanović rekla je da su distributivni gubici prošle godine smanjeni na 13 odsto, odnosno na novi najniži nivo u poslijeratnom periodu.

"To smo, prije svega, ostvarili znatnim investicijama u modernizaciju mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, ali i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlašćene potrošnje", rekla je Kuzmanovićeva za "Nezavisne novine".

Ona je navela da su ukupne prošlogodišnje investicije "Elektrokrajine" iznosile 26,4 miliona KM, uglavnom u izgradnju i rekonstrukciju distributivne mreže, ali i u izgradnju novih poslovnih objekata i nabavku novih radnih mašina i vozila.

Prema njenim riječima, "Elektrokrajina" je tokom prošle godine izgradila 187 kilometara nove distributivne mreže i sanirala postojeću mrežu u dužini od 212,5 kilometara, a izgrađeno je i sanirano 145 trafostanica.

Kada je riječ o borbi protiv neovlašćene potrošnje električne energije, u "Elektrokrajini" kažu da su lani otkrili 576 takvih slučajeva, na osnovu kojih su podnijeli 202 krivične prijave i 37 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

Izvršni direktor za ekonomske poslove "Elektrokrajine" Rodoljub Topić kaže da su nivo naplate električne energije u prošloj godini zadržali na visokom nivou od 101 odsto, uključujući naplatu potraživanja po sklopljenim reprogramima i nagodbama putem medijacije.

"Ukupni prihodi `Elektrokrajine` u 2016. godini iznosili su 235,7 miliona KM, te su za 8,5 odsto veći nego prethodne godine. Neto dobit preduzeća je, takođe, zabilježila godišnji rast od 5,9 odsto, na 265.586 KM", precizirao je Topić.

Uprava "Elektrokrajine" najavila je da će 7. marta sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj zaključiti ugovor o kreditu od 15 miliona evra za potrebe projekta modernizacije dijela distributivne mreže preduzeća.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE