• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Izložba slika rađenih na jagnjećoj koži

Autor SRNA

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba "Voda u knjigama umjetnika - pergament koncertina" autora Leposave Milošević Sibinović iz Beograda.

Riječ je o 175 slika, crteža, grafika i radova u kombinovanoj tehnici kojima je svima zajednička podloga - jagnjeća koža.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ova izložba dio višegodišnjeg međunarodnog projekta "Pergament Srbija" koji je do sada predstavljen javnosti više od 40 puta i u kojem je učestvovalo 150 umjetnika iz cijelog svijeta, a najviše iz Srbije u Meksika.

"Sama činjenica da je izložba međunarodnog karaktera i da je toliki broj značajnih autora već obećava različite i kvalitetne sadržaje, a za našu publiku je bitna mogućnost da vidi likovno stvaralaštvo isključivo na pergament podlozi. S obzirom na to da je riječ o ekspresivnoj drevnoj tehnici, koja je već skoro izumrla, to govori o bitnosti i jedinstvenosti projekta", rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Autor izložbe Leposava Milošević-Sibinović rekla je da je rad na koži započela 2000. godine i da je početak projekta "Pergament Srbija" tada bio posvećen obilježavanju dva milenijuma hrišćanstva, pod nazivom "Umjetnci spasavaju jagnjeću žrtvu", a da od tada traje, teme se mijenjaju i autori množe.



"Osnovna ideja je povezati drevni, veoma cijenjeni i otmjeni materijal kao što je pergament sa savremenim autorskim izrazima. Do danas se odazvalo oko 150 umjetnika, možda dva, tri su odbila učešće jer su vegetarijanci", navela je Sibinovićeva.

Ona je pojasnila da je koncertina stručni naziv za savijanje tabaka u formi harmonike gdje se svaki naredni list savija suprotno i na taj način dobija laka prenosivost radova i veća mobilnost izložbe, s obzirom na to da oko 200 radova staje u kutiju u koju staje deset flaša vina.

"Radovi su vrlo živi. Nisu potrebna stakla niti ramovi", dodala je Sibinovićeva.

Izložba će biti postavljena do 15. aprila.

Nakon Prijedora, izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Gradiška, a potom u Biblioteci grada Beograda.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop