• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kada je Toti obukao dres Rome desilo se...

Autor mondo.rs

"Princ Rima" će u nedelju odigrati poslednju zvaničnu utakmicu za Romu, a evo šta se sve događalo od kada je 1989. kročio u Omladinsku školu "vučice".

Frančesko Toti će u nedelju protiv Đenove (18 časova, Olimpiko) odigrati poslednju takmičarsku utakmicu u dresu Rome. "Princ Rima" najavio je da ga već od ponedeljka čekaju novi izazovi u svetu fudbala.

U međuvremenu, dok čekamo spektakl u režiji Rominih navijača na oproštaju od kapitena, portal "Football-Italia" objavio je jedan vrlo zanimljiv članak pod naslovom "Šta se sve dogodilo od kada je Toti stigao u Romu".

Sada već 40-godišnji Toti u Omladinsku školu "vučice" došao je 1989. godine. Od tada je odigrao 785 utakmica i postigao 307 golova, a dogodile su se i sledeće stvari:

- Petorica predsednika vodilo je Sjedinjene Američke Države: Džordž Buš stariji, Bil Klinton, Džordž Buš mlađi, Barak Obama i Donald Tramp.

- Palermo je promenio 55 trenera, uključujući Frančeska Gvidolina četiri puta i Đjan-Pjera Gasperinija dva puta.

- Nelson Mandela je pušten iz zatvora, postao predsednik Južne Afrike, dobio Nobelovu nagradu i umro.

- Odigrano je sedam Svetskih prvenstava, na kojima je 2006. trijumfovala Italija sa Totijem u timu. Ostali pobednici bili su Zapadna Nemačka, Brazil, Francuska, Španija i Nemačka.

- Toti je debitovao za prvi tim Rome 28. marta 1993. Dan pre toga je Đang Cemin izabran za predsednika Kine. U međuvremenu su još dvojica vladali tom državom - Hu Đintao i Si Đinping.

- Skoro trećina fudbalera koji nastupaju u Seriji A, preciznije njih 32 odsto, nije bilo rođeno kada je Toti debitovao za Romu.

- Kada se rodio Milanov sadašnji golman, Đanluiđi Donaruma, Toti je bio usred svoje šeste sezone u Seriji A. Te sezone, 1998/99, postigao je 12 golova za Romu.

-
Frančesko Toti, poznat kao "Princ Rima", tokom svoje karijere video je trojicu papa u Vatikanu - Džon Pola Drugog, Benedikta šesnaestog i Franja.

- Od Totijevog dolaska u Romu 1989. godine, popularna pop pevačica Tejlor Svift je rođena, odrasla i izdala svoj peti album pod nazivom "1989".

- U sezoni 1989/90, kada je Toti igrao za mlađe kategorije Rome, Napoli je osvojio Seriju A. Od tada, klub iz Napulja je bankrotirao, bio izbačen u Seriju C, vratio se u Seriju A i igrao Ligu šampiona.

- Održano je sedam opštih izbora u Italiji, sa 15 ministara. Silvio Berluskoni je tokom Totijeve Karijere tri puta bio premijer Italije.

- Toti je poznat po prijateljstvu sa Rodžerom Federerom. As Rome je osvojio Skudeto dve godine pre nego što je švajcarski teniser osvojio svoj prvi gren slem turnir.

- Poznat engleski bend "Stoun Rouzis" (Stone Roses) izdao je svoj prvi album u godini kada je Toti stigao u Romu (1989). Od tada su izdali još jedan album, raspali se i ponovo ujedinili.

- Prvi film iz serijala "Park iz doba jure" snimljen je tri meseca posle Totijevog debija za prvi tim Rome. Trenutno se snima peti nastavak popularnog filma.

- Po filmu "Terminator", Džejmsa Kamerona, Toti je igrao kroz dve apokalipse - 1997. i 2003.

- Velika Britanija je promenila šest ministara od kada je Toti došao u Romu - Margaret Tačer, Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron i Tereza Mej.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC