• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Hejtovaćete", verovatno - Vestbruk je MVP!

Autor mondo.rs

Bilo je jasno i pre, a i posle gala večeri u Njujorku, da bi eventualni trijumf "Brodija" nad žestokom konkurencijom podelio mišljenja. Evo priče o (ne)zaboravnoj sezoni.

Prošla su dva meseca i dva dana od kada je odigrao poslednju utakmicu u sezoni 2016/17, ali način na koji je odigrao prvu sezonu bez Kevina Durenta i dalje se prepričava.

Njegove ofanzivne bravure i nikad zabeleženi proseci imali su prednost u odnosu na konkurente, Džejmsa Hardena iz Hjuston Roketsa i Kavija Lenarda iz San Antonio Sparsa.

Rasel "Brodi" Vestbruk proglašen je, ipak, prethodne noći za MVP-a nedavno završene NBA sezone, nakon što je uspeo takmičenje da završi sa tripl-dabl prosekom od 31,6 poena, 10,6 skokova i 10,4 asistencija što nikome nikada nije uspelo.

Ako se na to doda da je 28-godišnji as Tandera ostvario rekordna 42 tripl-dabla, na kraju se može reći da je zasluženo proglašen za najboljeg iako se od ranije znalo da će njegova eventualna pobeda nad žestokom konkurencijom biti dovođena u pitanje.

/ŠTETA: JOKIĆU IZMAKLA MIP NAGRADA/

Međutim, kada se ni Harden, ni Lenard nisu odmakli mnogo dalje od njega u plej-ofu, a četvorostruki MVP, Lebron Džejms, stigao "samo" do finala posle sezone u kojoj je bio nešto ispod svog uobičajenog proseka, ovakav ishod mogao je da se nasluti.

Vestbruk je dobio 69 od 101 glasa za prvo mesto, "Brada" Harden dobio je 22 prva glasa, Lenard devet, a Džejms samo jedan.

"Ras" je rivale u glasanju u kom je učestvovao 101 nezavisni sportski novinar (pravo glasa nisu imali TV reporteri ili novinari koji su angažovani direktno na praćenju NBA timova) pobedio 69:32, što znači da kolege iz SAD nemaju dilemu oko toga ko je bio najbolji.

Vestbruk je govor u Njujorku, gde je Nikoli Jokiću umalo izmakla MIP nagrada, počeo zahvaljujući se Bogu, onima koji su bili uz njega i svom timu, Tanderu.

"Svako u Oklahomi me je puštao da izađem svake večeri i takmičim se na najvišem nivou", rekao je Vestbruk, koji je potom rekao da je sebi dao zadatak da ne zaplače, ali se jedva suzdržao kada je govorio o podršci porodice.

"Ne mogu biti dovoljno zahvalan svima, ali... Hvala vam, ljudi, svima vama koji ste mi pomogli da ostvarim ovo".


Vestbruk je prekinuo dvogodišnju vladavinu Stefa Karija iz Golden Stejt Voriorsa, pre kojeg je MVP bio upravo Vestbrukov bivši, a sadašnji Karijev saigrač, Kevin Durent (2013/14). U periodu od trijumfa Kobija Brajanta u sezoni 2008/09, do Durentove promocije, Lebron "King" Džejms osvojio je četiri od pet najprestižnijih nagrada u NBA ligi.

Jedini put kada nije, uradio je to Derik Rouz (2010/11).

/KOLUMNA EDINA AVDIĆA O VESTBRUKU/

Sve nagrade:

Najkorisniji igrač (MVP): Rasel Vestbruk (Oklahoma Siti Tander)
(u konkurenciji su bili još Džejms Harden, Hjuston Rokets i Kavi Lenard, San Antonio Spars)

Najbolji defanzivac sezone: Drajmond Grin (Golden Stejt Voriors)
(Rudi Gober, Juta Džez i Kavi Lenard, San Antonio Spars)

Trener godine: Majk Dantoni (Hjuston Rokets)
(Greg Popovič, San Antonio i Erik Spolstra, Majami Hit)

Igrač koji je najviše napredovao (MIP): Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)
(Rudi Gober, Juta Džez i Nikola Jokić, Denver Nagets)

Najbolji rezervista: Erik Gordon (Hjuston Rokets)
(Andre Igodala, Golden Stejt Voriors i Lu Vilijams, Hjuston Rokets)

Ruki godine: Malkolm Brogdon (Milvoki Baks)
(Džoel Embid, Filadelfija Seventisiksers i Dario Šarić, Filadelfija Seventisiksers)

Još nagrada...

Kemba Voker iz Šarlot Hornetsa proglašen je za "sportsmena" godine, odnosno igrača koji se najbolje odnosio prema igri, terenu, protivnicima, legendarni Bil Rasel iz Boston Seltiksa dobio je nagradu za životno delo, sadašnji as Bostona, Ajzea Tomas, proglašen je za igrača koji je najviše dao zajednici, Dirk Novicki iz Dalas Meveriksa proglašen je za najboljeg saigrača sezone, dok je Bob Majers iz Golden Stejt Voriorsa izabran za prvog operativca među funkcionerima.

Karim Abdul-Džabar iz Milvoki Baksa/Los Anđeles Lejkersa rekorder je sa šest MVP nagrada, Bil Rasel iz Boston Seltiksa i Majkl Džordan iz Čikago Bulsa birani su pet puta, a četiri Džejms i Vilt Čemberlejn iz Filadelfija Voriorsa/Seventisiksersa.

Lari Bird iz Bostona i Irvin Medžik Džonson iz Lejkersa imaju po tri, a više od jedne osvojili su još Bob Petit, Karl Maloun, Tim Dankan, Stiv Neš i Kari.

"Sećam se odrastanja i detinjstva, sećam se kako sam kao mali igrao video igrice. Sećam se kako sam sa mamom i bratom pričao kako bih voleo da jednog dana i ja budem MVP. Naravno da sam se tada šalio, ali... Sada stojim pred vama s ovim trofejom u rukama, što je zaista čast, čoveče... I neverovatan je osećaj. Nešto što nisam ni mogao da zamislim", rekao je popularni "Brodi", koji stilom igre deli na one koji ga obožavaju i ne baš…

Nije mali broj ljudi koji smatraju da je Vestbruk "privatizovao" Tander od odlaska Durenta i napravio od ovog tima lični poligon za pumpanje statistike, mada se trener Bili Donovan i saigrači ne slažu s tim.

Video snimci gde, recimo, centar Stiven Adams gradi bukvalno svoje saigrače kako bi Vestbruk pokupio skok i povukao kontru popularni su isto koliko i "Rasova" monstruozna zakucavanja, a nije potrebno mnogo odgledanih utakmica Oklahome od odlaska Durenta da bi se prepoznalo da sa Vestbrukom na terenu gotovo svaka akcija, bez izuzetka, počinje njegovim "pikom" na "kapici" posle čega sledi šut, prodor, pokušaj asistencije Adamsu ili pas spolja na šut nekog od saigrača koji su na standardnim pozicijama.

I to je tačno koliko i to da NBA dugo nije video ovakvu dominaciju i da je, u vreme kada jedan tim dominira - Golden Stejt Voriors, Vestbruk isto to kada se posmatra igra "1 na 1".

Ono što će ostati da "visi" nad glavom Vestbruku je činjenica da je MVP nagradu dobio u sezoni u kojoj je njegov tim ostvario samo 47 pobeda i ispao rezultatom 1:4 u prvoj rundi plej-ofa. Kakva je to retkost govori i podatak da se od 1981. godine, kada je za najboljeg izabran Mozes Maloun, nije dogodilo da MVP ode u tim sa manje od 50 pobeda.

Anketa

Ko je zaslužio da bude MVP?

  • Vestbruk

    0% (0)

  • Harden

    0% (0)

  • Lenard

    33.33% (1)

  • Džejms

    0% (0)

  • Neko peti...

    66.67% (2)

Ko je zaslužio da bude MVP?

Rezultati


Ali, s 31,6 poena po meču, prvo modno lice linije koju "kroje" "Nike" i Majkl Džordan, bio je prvi strelac lige i jedini igrač u istoriji koji je sezonu završio tripl-dabl prosekom.

Kao što smo rekli - javnost je bila i biće podeljena oko ovog košarkaškog "čudovišta".

Sa Vestbrukom na parketu, Oklahoma je na 100 poseda postizala 3,3 poena više od svih rivala, bez Vestbruka na parketu, Oklahoma je na 100 poseda postizala 8,9 poena manje od svih rivala.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC