Erdogan o amanetu: Kako da ostavimo BiH?

Autor:

Turski predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je danas o amanetu koji mu je na samrti ostavio ratni predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

2
A- A A+

On je izjavio da Turska "naravno nikada neće ostaviti" BiH.

Anadolija navodi da je Erdogan u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća, a tom prilikom se prisjetio i Izetbegovića, od čije smrti je juče navršeno 14 godina, prenosi N1.

Predsjednik Turske je podsjetio da je Izetbegovića posjetio u bolnici dan prije smrti bošnjačkog lidera i da mu je Izetbegović tada kazao: "Tajipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte?.

"Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojanja. Od 15. vijeka na ovamo", poručio je Erdogan.

"Moj otac Alija ostavio BiH Erdoganu u amanet"

Turski predsjednik je dodao da ovaj testament pokojnog Izetbegovića, koji je prema tvrdnji Erdogana "osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg doba", nikako nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.

"Oni koji istoriju ne ograničavaju periodom koji su sami živjeli, oni koji uspijevaju da izgrade most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, jeste manifest njegovog civilizacijskog horizonta", smatra Erdogan.

On je iznio tvrdnju da je "Alija vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu da ostvare sopstvenu civilizacijsku misao".

"U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svijetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive", poručio je Erdogan.