Evropol tražio oružje na teritoriji BiH

Autor:

Veća količina naoružanja je zaplijenjena, a četiri lica su uhapšena u operativnoj akciji kodnog naziva "Kalibar", sprovedenoj na teritoriji BiH u organizaciji Evropola, s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem.

0
A- A A+
municija, puška, oružje Foto: MONDO arhiva

U akciji sprovedenoj 17. i 18. novembra vršene su provjere i pregledi za ukupno 25.969 lica, 12.074 vozila, 10 lokacija (radnje i kuće), 1.298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2.231 dokumenta, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su puška "M-48" sa optikom, zatvarač za pušku "M-48", 170 komada municije različitog kalibra, te puška "CZ" sa optikom, tri lovačke puške, pištolj "CZ99" i 256 komada municije različitog kalibra.

Operativnu akciju "Kalibar" organizovao je Evropol, a sprovedena je s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i predstavlja nastavak prošlogodišnje operativne akcije "JAD 2016".

Osim BiH, u operativnoj akciji su učestvovale zemlje zapadnog Balkana i zemlje članice EU uz podršku i aktivno učešće Evropola, Fronteksa, SEESAK-a
(SEESAC), SEEFEN-a (SEEFEN), SEEFEG-a (SEEFEG), Evropske komisije i UNODOK-a.

Tokom trajanja operativne akcije, u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je uspostavljen Koordinacioni centar, kojim je rukovodila Direkcija kao koordinator akcije.

U operaciji su učestvovale sve agencije za sprovođenje zakona BiH, entitetskog i kantonalnog nivoa, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, navodi se u saopštenju.

Na poziv Odsjeka za saradnju sa Evropolom, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u BiH je tokom trajanja operacije bila uspostavljena Mobilna kancelarija, posredstvom koje je omogućen pristup bazama podataka koje nisu direktno dostupne agencijama za sprovođenje zakona u BiH.

Na taj način su tokom operacije službenici koji su sprovodili akciju na terenu uz pomoć predstavnika Evropola vršili direktne provjere kroz baze podataka Evropola, ističu iz Direkcije.

Mobilna kancelarija je djelovala kako u unutrašnjosti, tako i na pojedinim graničnim prelazima BiH sa susjednim zemljama gdje su vršene pojačane kontrole prelazaka granice.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zahvaljuje agencijama za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljih mjera i radnji iz njene nadležnosti radi suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta

Tagovi:

Ostale vijesti