• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukić: Napravili smo sistem, zato smo uspeli

Autor mondo.rs

Trener Partizana Miroslav Đukić iznosi svoj stav o tome šta je dovelo do uspeha crno-belih u Ligi Evrope. "Imam pošten odnos prema igračima, za eklipu mora da se radi i igraju oni koji zaslužuju. Nema privilegovanih!", kaže Đukić.

 Miroslav Đukić trener FK Partizan Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Miroslav Đukić je uspeo. Odoleo je Đukić svim izazovima, negativnim komentarima, povicima grupe nezadovoljnih navijača.

Od prvog dana dolaska (povratka) na mesto trenera Partizana, govorio je da želi napadački Partizan, moderan Partizan, ali i da ekipa mora da bude - ekipa, tim. Kada je došao još nije imao formiran tim, nije se znalo ko ostaje, ko odlazi. U međuvremenu, ostao je bez dvojice igrača koji su izuzetno mnogo doprineli osvajanju "duple krune" - Uroša Đurđevića i Leonarda, u hodu su dolazili novi...

U intervjuu za TV Partizan, dan posle pobede nad Jang bojsom i plasmana u nokaut fazu Lige Evrope, Đukić je pričao o tome šta je, zapravo, trebalo uraditi sa ekipom da bi se došlo dovde.

Ključna reč je - sistem.

Objasnio je i kako se ulazi u tim, odnosno kako i čime treba zaslužiti da igraš, a to je bio i odgovor na pitanje - zašto nema najskupljeg igrača Sejdube Sume?

"Prelepo je biti partizanovac, osećati te boje. Ovih 20, 30 momaka (u celoj ekipi) na terenu su pokazali kako se radi za svoj klub, kako se igra za svoj klub i svi smo učestvovali u jednom spektaklu. Uvek govorim, oni mogu da igraju dobro, slabo, osrednje, ali imaju pobednički karakter, ne predaju se... To je ključ uspeha ove generacije. Ja nisam bio tu kad su osvojili 'duplu krunu', ali posle ovih 6 meseci mogu da kažem da sa divnim momcima, koji izgaraju na treninzima, utakmicama", kaže Đukić.

Dotakao se i prošle sezone:

"Jurnjava za rezultatima, za titulom, nije dozvolila da se pravi igra, sistem. Osvojili su duplu krunu, uz veliki učinak dva igrača Đurđevića i Leonarda. Mi smo potom ostali bez tih 50 golova, računajući i učinak Božinova. Kad sam došao rekao sam igračima da su osvojili 'duplu krunu', ali da ako želimo da uspemo moramo da napravimo sistem. Ne budemo li to uradili, nemamo šta da tražimo ni u našoj ligi, ni u Evropi, vi ste mrtvi, pregaziće vas bilo koja ekipa. Ako ne radite kao ekipa, gotovo. Naši klubovi ne mogu ništa da urade u Evropi, imaju individualni kvalitet, ali sa tim ne možete da imate uspeha, ne možeš da živiš od tiga u Evropi".

Nastavio je:

"Mi smo od prvog dana pravili sistem, zna se ko šta radi, kako se brani, kako napada i taj sistem ne može da pukne nikada, nikada! Mi smo ekipa i zato smo uspeli".

Prvi kvalitet za trenera ili igrača Partizana to je karakter. Ako ga nemate, nemate šta da tražite u Partizanu, poješće vas za tri dana. Karakterom morate da se odbranite od spoljnih uticaja, da odbranite svoju fudbalsku ideju. Morate da imate čvrste stavove i da ih izgurate. Ako se kolebate, padate i to pred svojim igračima, pre svega. Oni moraju da vide snagu u vama i da ih ubedite u to, oni će ići slepo za vama.

Partizan je odlučujući meč za plasman u nokaut fazu Lige Evrope odigrao bez Sume, ali i bez Zorana Tošića (zbog parnih kartona).

"Tu utakmicu smo izneli bez dvojice vrhunskih igrača, ali ekipa, sistem, rad za ekipu... to nam je donelo uspeh. Ekipa je radila, shvatila, ispoštovala to što je od nje traženo. Zato se sad pojavio Mare (Marko Janković), dajemo poverenje Pantiću, koji počne da daje vrhunske stvari, Tavamba, Ožeg... Oni rade za ekipu i daju nam plus svog individualnog kvaliteta".

Đukić od svojih igrača traži samo jedno i ističe da sa njima od prvog dana ima pošten odnos. Otkrio je i detalje u vezi sa Leonardom.

"Mi od svih tražimo rad, rad za ekipu. Možeš da imaš slab dan, nedostatak inspiracije, ali nemaš pravo da ne radiš za ekipu. Svi imaju pravo na loš dan, ali ne i da ne rade. I nema privilegovanih, ne postoji nijedan Leonardo da ne dođe na tri treninga, pa da upadne da igra u narednoj utakmici. Ne može! Moraš da radiš na treningu, pa ćemo da vidimo", rekao je Đukić.

Akcija Partizana za udžbenike (VIDEO)


Odluka da u sastavu protiv Jang bojsa bude Danilo Pantić, a ne Suma, pokazala se kao pun pogodak.

"Ja bih bio nepošten prema samom sebi kada bih stavio Sumu koji nije u ritmu, a mladi Pantić, svojim zalaganjem, igrama, traži mesto, zaslužuje ga. Ekipa će ti da apladuira jer si stavio igrača koji je to zaslužio. Suma mora da nadođe, da se pogleda u ogledalo i kaže: 'Moram više da dam, moram većim intentizetom da radim, vidi kako ovi rade'. On shvata da postoje poštena pravila da bi se ušlo u ekipu i to igrači podržavaju", kaže Đukić i dodaje:

"Zato je prošle godine bilo nezadovoljstva, bilo je komentara 'što ja da trčim kad ovaj ne trči'. OK, Leonardo ne trči, onda ja njima kažem: 'Hajde da trčimo svi, pa ćemo da ga ubacimo u mašinu i on će morati da trči i da radi za ekipu'. Igrači su to shvatili i počeli su da menjaju čip i mentalitet, shvatili su našu poštenu ideju i pošten i iskren odnos".

"LEGAO SAM u 6, USTAO SAM u 7"


Odgovorio je i na uzvike "Đukiću, odlazi", koji su sada utihnuli...

"Ni kada su mi to vikali nisam smatrao da sam najgori trener i da treba da odem. Verovao sam. Od samog početka sam govorio momcima: 'Kada vam viču da ste majstori, vi kažite - dobro, ali znajte gde ste. Kada vam viču da nemate pojma, vi kažite - dobro, ali znajte gde ste'. Poštujte sebe i verujte u sebe. Takav sam ja bio, uvek sam znao gde sam, i kada sam pobeđivao i kada sam gubio. Nisu mogli da me 'ljuljaju' ti politipovi, koji su opstruisali".


Kakav je Đukić svedoči i ovo što je rekao:

"Proslavljali smo pobedu do 6 ujutro, a ja sam se probudio u 7, navikao sam i rekao sebi: 'Da li da spavam još malo?'. Ali, ustao sam jer sam morao da analiziram Spartak i njegove utakmice. Nema odmora, to je Partizan".

Pauza, pa "pakao" za Partizan!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC