OHR o izvinjenju Srpskoj: Sve je jasno

Izjava visokog predstavnika u kojoj on upućuje svoje žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove, kako kaže, ''pogrešno interpretirane izjave" o poređenju NDH i Dana RS je dovoljno jasna, kažu za MONDO u OHR-u.

0
A- A A+

Pošto je ostalo nejasno da li se Incko ovim riječima izvinio Srpskoj, što su od njega tražili srpski političari, ili je u pitanju tek puka igra riječi bez konkretne namjere da uputi izvinjenje, pojašnjenje smo potražili u Kancelariji visokog predstavnika u Sarajevu.

"Naš odgovor je da je jučerašnja izjava dovoljno jasna sama po sebi",stoji u kratkom odgovoru koji nam je stigao iz OHR.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH oglasila se sinoć, povodom, kako su naveli, nedavnih komentara pojedinih političara da bi visoki predstavnik trebalo da se izvini zbog izjave koju je prije nekoliko mjeseci dao poredeći NDH i RS.

Reakcija iz OHR-a uslijedila je nakon sto je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić nedavno ponovio stav da nema komunikacije sa Inckom dok se ne izvini za svoju izjavu i samo dva dana uoči sastanka članova Predsjedništva sa članovima Savjeta za implementaciju mira.

Agenciji Fena rečeno je da je visoki predstavnik prije nekoliko mjeseci detaljno objasnio svoju izjavu i izrazio žaljenje zbog činjenice da je ona pogrešno citirana, a potom i pogrešno protumačena. Iz OHR-a tvrde da je visoki predstavnik u originalnoj izjavi jasno rekao da takvi datumi ne bi trebali biti obilježavani te da "niko niti ne razmišlja“ da to učini kako su to neki tvrdili.

“Takođe, visoki predstavnik nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi. Bez obzira, on upućuje svoje žaljenje onima koji su mogli biti povrijeđeni zbog njegove pogrešno interpretirane izjave. On ja tada takođe rekao, a želi ponoviti i danas, da nakon presuda Mladiću, Prliću i ostalima, moramo gledati u budućnost a ona mora biti zasnovana na istini, pravdi i pomirenju”, navedeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, dan nakon ovogodišnje proslave Dana Republike Valentin Incko ocijenio je neprimjerenim obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske poredeći to sa situacijom u kojoj bi se neko sjetio da obilježi dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH).

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti “praznike” kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH. Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.

Ova izjava izazvala je niz žestokih reakcija u Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je tada da očekuje izvinjenje, a ako ga ne bude, da ne vidi razlog za bilo kakvu dalju komunikaciju sa Inckom, koji je ovom izjavom izgubio sav autoritet.

“Ta izjava je jedna od najgnusnijih stvari koju je mogla da izgovori osoba koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH. Njegov zadatak je da čuva Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku, a ne da je poredi sa NDH. Ovo je uvreda za sve u BiH koji žele mir i stabilnost”, rekao je tada Ivanić.

Vlada Srpske sa gnušanjem je odbacila Inckove riječi, a Dodik ga je nazvao "poznatim klovnom međunarodne zajednice”. Dodao je da je ovom izjavom Incko podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema njoj.

”Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani istorije mu je bila porodica u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara što izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Incko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 evra mjesečno", rekao je Dodik.

Ostale vijesti