Zmijanje kao turistički brend

Većini je prva asocijacija na Zmijanje Petar Kočić, ali ovaj prelijepi kraj krije svakako još mnoga kulturno istorijska dobra koja pretenduju da postanu turistički brend Republike Srpske.

0
A- A A+

Zmijanje, Petar Kočić Foto: MONDO/ Dragana Božić

Kako bi se to i ostvarilo danas je u Banjaluci, upravo kraj Kočićevog spomenika održana prezentacija “Zmijanje, spomenica Petra Kočića”, s ciljem promocije turističke destinacije i brenda ovog dijela Srpske.

Lorana Malović, viši stručni saradnik Turističke organizacije RS napravila je prijedlog kako Zmijanje predstaviti kao brend i turistima predstaviti kulturno-istorijsko naslijeđe koje nije toliko opipljivo. Vodila se pozitivnim primjerima iz Srbije kao što je “Put Nikole Tesle”.

"Zmijanje" Petar Kočić

"E, dijete, veliko je nekad Zmijanje bilo. Zmijanjska je međa - Turci vele udut - išla je od rijeke Sane, pa iznad sela Slatine, pa na Katunište, pa na Mliništa - tuj ima kamen mašet - pa otalen pravo na Skokove Deli-Radojice - i tuj ima kamen mašet - pa od Skokova Deli-Radojice na selo Perduve, od Perduva u rijeku Pljevu, pa Pljevom do Vrbasa - đe Pljeva skače u Vrbas, tuj je kamen mašet - pa sad sve niz Vrbas, niz Vrbas, niz Vrbas do sela Jakupovaca, od sela Jakupovaca okreće međa na Rukati Rast navr’ Kozare - eno ga i danas! - pa od Rukatog Rasta pravo u Sanu. Eto, to vam je bilo staro Zmijanje prije Kosova".

“Ovaj prijedlog koji sam napravila je da se Zmijanje predstavi prije svega kao osvrt na našeg velikog književnika Petra Kočića, njegove krajeve i tradiciju. Taj lijepi prostor obuhvata gradove Banjaluku, Ribnik i Mrkonjić Grad, naravno tu već postoje neke aktivnosti kao što je biciklizam, rafting, kanjoni ali željeli smo da to kroz to sve provučemo jednu kulturnu rutu koja govori o legendama, o kulturnom naslijeđu koje je tu skriveno, kao što su priče o Zmijanskoj kući, stećcima, pričama o Sitnici. Turizam je upravo taj koji može svim tim da privuče veliki broj turista ali i građana. Da čuju priče, legende, to daje divnu priliku razvoju da kroz zajedničke nominacije za projekte dobijamo veće fondove i da utičemo na razvoj infrastrukture i starih zanata. Trebamo iskoristiti i to što je Zmijanjski vez zaštićen, ne da zadržimo to samo u institucijama već da se svi uključimo u održavanje i zaštitu toga”, rekla je Malovićeva i istakla kako bi to u početku bila destinacija za domaću publiku kako bi se što bolje upoznali sa Zmijanjem a samim tim i bolje predstavili turistima koji dolaze u naš grad.

Na prezentaciji je bilo riječi o veličini samog Zmijanja, njegovim prirodnim resursima kao i o djelima Kočića. Zamisao je da Zmijanjski vez bude samo osnova za dalji turistički razvoj ovog kraja, koji sigurno posjeduje ogromne potencijale koje treba urediti kako bi bili zanimljivi kako domaćem stanovništvu tako i stranim turistima.

turizam, turisti Foto: MONDO/ Dragana Božić

“Ovo je tek u početnoj fazi, svakako da ćemo učiniti sve da početkom sljedeće godine na prvim međunarodnim sajmovima uvrstimo i to kao turističku destinaciju i prezentaciju ovog dijela Srpske. Ta područja južno od Banjaluke gdje je i nastao Zmijanjski vez koji je UNESCO prihvatio je osnova cijele priče i to podneblje je kombinovano zajedno sa ostalim vrijednostima i tradicijom, prije svega Kočićevim stazama i Kočićevom pričom. Mi želimo da taj pisani trag koji je ostavio Kočić, te vrijednosti kao što je Zmijanjski vez i kulturno nematerijalne baštine dodatno promovišemo i učinimo zanimljivijim. Zmijanjski vez sam po sebi,kao ni Kočić i njegova djela nisu dovoljni, mi moramo urediti sav taj prostor da postoji ponuda, to je ključna karika koja nedostaje. Prostor nastanka mora biti  ambijentalno uređen i mora postojati sadržaj koji će privući turiste.Ono je za sada priča, a mi se trudimo da od toga napravimo turistički resurs i potencijal”, izjavio je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Ostale vijesti