• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robi: Real ili Barsa? Ipak Real...

Autor mondo.ba

Robert Prosinečki je govorio o Jugoslaviji, Crvenoj zvezdi, Lilijanu Tiramu, Dejanu Savićeviću, Refiku Šabanadžoviću, Realu, Barseloni...

 Robert Prosinečki BiH  Izvor: MN PRESS

Igrao je za reprezentaciju Hrvatske, bio obožavan u Dinamu, a najveći trag ostavio u Crvenoj zvezdi.

Omiljen je u Zagrebu, Beogradu, a sada i u Sarajevu...

Robert Prosinečki za sebe može reći da je jedan od posljednjih Jugoslovena.

"Ne znam da li se tako osjećam. Ja sam imao tu sreću da sam igrao svugdje. Za mene je sreća da sam u bivšoj Jugoslaviji osvojio mnogo toga s Crvenom zvezdom, a nakon toga i s Dinamom. Nisam nikada gledao na taj način, nego samo kroz sport. I ovdje u Sarajevu se dobro osjećam. To vjerovatno zaslužiš kroz neko ponašanje i igrački naravno, ali vjerovatno i kroz neke osobine koje imaš. Nisam zaista imao nikakvih problema gdje god da sam bio", rekao je Prosinečki na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Svoj debi na klupi BiH će imati već krajem mjeseca u prijateljskim utakmicama s Meksikom i Sjedinjenim Američkim Državama.

U ovim duelima moraće se osloniti na igrače iz Premijer lige BiH koje još uvijek dovoljno dobro ne poznaje.

"Mislim da mi je Vinko dosta pomogao. Skupljao sam informacije, ali normalno je da u ovom trenutku selektor mlade reprezentacije poznaje najbolje te fudbalere. Prave dobre rezultate i igraju jako dobro i Vinko će ići s nama i sigurno će nam dosta pomoći u ovom prvom periodu dok se sve ne upozna. Normalno kada krene liga bićemo tu, gledaćemo sve utakmice, radićemo na tome da nađemo još fudbalera koji mogu konkurisati za A reprezentaciju. Mi svi dobro znamo da takvih igrača u Bosni i Hercegovini ima i sigurno je da će biti takvih igrača za reprezentaciju".

Nakon turneje po Americi selektor planira i turneju po Evropi kako bi razgovarao sa najboljim bh. fudbalerima.

"Ja sam nagovijestio odlazak u klubove, pa samim tim i u Italiju. Ići ću kod svih i to ću ostaviti za ovaj period kada se vratimo iz Amerike. Nije ni to tako daleko. Sada smo bili okupirani time da okupimo ove igrače koji su tu i na raspolaganju. Neki su otkazali zbog povreda, neke nisu pustili klubovi. Dugo je trajao i izbor selektora, javnost je željela da zna mnogo toga, ali sigurno kada se vratim iz Amerike prvo ćemo otići da obiđemo reprezentativce. Ne da vidimo kako igraju, jer znamo da igraju dobro. To možemo vidjeti i manje-više na televiziji. Želimo porazgovarati s njima i to će biti nakon Amerike".

Prosinečki je priliku za igru u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. dobio tek u posljednjim minutama. Hrvatska je poražena od Francuske, a nakon toga u utakmici za treće mjesto protiv Holandije Prosinečki je bio strijelac i najbolji pojedinac u istorijskoj pobjedi "Vatrenih".

.
Izvor: YouTube/ Hrvatski nogometni savez

"Asocijacija je odmah Lilijan Tiram. To je prva asocijacija. Jedina dva gola u preko stotinu utakmica za reprezentaciju postigne protiv Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva. Bili smo blizu finala, ali opet ostvarili smo taj istorijski rezultat i osvojili treće mjesto. To je zaista veliko za hrvatski fudbal. Uvijek se pitaš. Sigurno da ti nije nimalo svejedno kada ne igraš. Mislim da svaki igrač ima neku želju da igra. Svi misle da mogu igrati. Ćiro je tako u tom trenutku odlučio. Da li bi sada sve bilo drugačije ili ne, ja to zaista ne mogu reći. Možda da sam malo ranije ušao u igru. Mi smo se jako puno vezali. Prvo kada sam bio jako mlad, potom i u reprezentaciji. Sa Ćirom sam jako dobar i to nije kurtoazija i što pričam sada za novine. Kada god se vidimo imamo super ugodan razgovor. Ovo sve što je bilo je bilo, život ide dalje. Tako bar ja gledam na to".

.
Izvor: YouTube/SiR OMARTV

Posljednji odlazak iz Zvezde bio je emotivan kako za Prosinečkog, tako i za sve one koji vole ovaj klub.

"To sigurno nije slučajno - zato što sam ja gore vezan uz te najbolje uspjehe kluba koji su ostvareni tada, a iz ovog istočnog bloka teško da će to više bilo ko napraviti. Ligu šampiona osvajaju samo ovi veliki, osim Steaue i Zvezde to niko nije napravio. Taj rezultat je obilježio tu našu generaciju. Drugo ja sam došao tamo kao vrlo mlad sa 18 godina i sigurno da sam i ponašanjem zaslužio ljubav Zvezdinih navijača. Meni je tamo svih tih godina bilo jako dobro".

U Crvenoj zvezdi Prosinečki je svlačionicu dijelio sa Refikom Šabanadžovićem i Husrefom Musemićem.

Izvor: MN PRESS

"Čuo sam se telefonom sa njima, pričali smo i uskoro ćemo se sigurno i vidjeti. Sa Refikom duže malo nego s Musemićem. Šaban i ja smo došli u isto vrijeme u Crvenu zvezdu. Kako da ne, čuo sam se i znam da mu i sin igra jako dobro, da je talentovan i nadam se će i on biti dobar igrač kao i otac".

Dejan Savićević...

.
Izvor: YouTube/Football History

"Nije slučajno da Dejana zovu genije. I to će ostati dok god je živ. Mađioničar. Jedan igrač koji je toliko godina bio u Milanu i koji je napravio toliko dobrih stvari. On nije imao tu nervozu. Njemu je svaki protivnik bio isti. Zato i jeste specifičan i bio je jedan veliki igrač koji je to dokazao puno puta. Uvijek će se nalaziti neke priče, a kada su u pitanju igračke kvalitete on je fenomen.

Real Mardid, Barselona...

.
Izvor: YouTube/snipes9

"To su nijanse u cijeloj toj priči. Od organizacije pa sve ostalo. Pošto je meni prvi klub bio Real onda sam malo privrženiji Realovac u cijeloj toj priči. Ali zaista su to nijanse organizacijski. Pa zbog toga i jeste 'El Clasico', zbog toga i jeste najgledaniji derbi, zato su to dva kluba koji najbolje igraju. Ta dva kluba su jedan fenomen i evo i sada su u samom vrhu".

Izvor: MN Press/arhiva

Robert Prosinečki bio je najbolji fudbaler "Čileanaca", mlade generacije jugoslovenskih fudbalera koja je osvojila titulu prvaka svijeta. I danas se vode polemike da li bi ta generacija osvojila neko veliko takmičenje da je ostala na okupu.

"Pa uz par igrača koji su došli kasnije sigurno da bi se borili. Mislim da bi se borili i da bi mogli puno toga. Bio je tu jedan veliki kvalitet i mislim da je to jedna naša odskočna daska. Tu su nas prepoznali, prepoznali su kvalitet. Nakon toga sve to je bilo odskočna daska, kako u klubu, tako i za prelazak u velike klubove", zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Robert Prosinečki.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC