Evo kako "vruće" poruke utiču na vezu

Autor:

Ako ste pomislili "pa kako bi uticale, pozitivno, naravno"... Grdno se varate.

0
A- A A+

Možda maštate o vezi u kojoj ćete sa partnerom razmenjivati seksi porukice tokom dana, možda zavidite drugaru kojeg devojka povremeno "časti" nekim selfijem "samo za njegove oči", ali novo istraživanje kaže da ovakva prepiska vašem odnosu sa partnerom donosi više štete nego koristi.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Alberti tokom kojeg su naučnici proučavali efekat poruka seksualnog sadržaja na veze 615 ispitanija, rezultatima je iznenadilo i psihologe.

Studija je pokazala da povremene poruke tipa "šta imaš na sebi" mogu malo da "začine" vezu i probude uspavane strasti, kao i da osobe koje često svom partneru šalju "vruće" poruke više uživaju u seksualnom životu od onih koji nemaju tu naviku,

Ali, rezultati istraživanja pokazali su da ako se takve poruke šalju vrlo često, u vezi nešto "škripi".

Osobe koje šalju takve poruke češće se svađaju sa partnerom, manje su posvećeni vezi i prilično su nesigurni u pogledu budućnosti sa osobom sa kojom su u vezi. Oni koji šalju mnogo takvih poruka generalno su nezadovoljni većinom aspekata svoje veze.

Dr Adam Galovan, koji je vodio ovo istraživanje kaže da je stvar u tome što su osobe koje šalju seksi poruke u "ogromnim količinama" generalno fokusirane na seksualnu stranu svog odnosa sa partnerom dok druge aspekte veze zanemaruju.

Dodatni problem je i to što se čitav odnos razvija preko mobilnog telefona, a ne uživo. Razgovor i druženje, zajedničko vreme se zanemaruju, komunicira se "vrućim porukama" a kada se vide, partneri vreme provode - u krevetu.

"Ljudi žele da imaju dobru vezu, ali nisu spremni da vreme posvete onome što čini temelje dobre veze - komunikaciji uživo, razgovoru, slušanju, zajednički provedenom vremenu", objašnjava dr Galovan za britanski "Indipendent".

"Umesto toga, trebalo bi da ostave telefon i vode dobre, stare razgovoro, da provode vreme zajedno i puste da se veza razvija prirodno. Prečice nisu dobar put kad je o ljubavi reč", zaključuje dr Galovan.

Ostale vijesti