Govedarica: Mektićeva izjava nije stav Mektića

Autor:

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici" nije stav Mektića niti SDS-a.

3
A- A A+
Vukota Govedarica Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Govedarica je rekao Srni da je Mektić juče novinarima saopštio da je "riječ o jednoj izmontiranoj izjavi" s ciljem njegove diskreditacije.

"Evidentno da se jedan duži vremenski period vodi haranga protiv Mektića, odnosno ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. Odbacujem sve to sa jasnom teorijom - u BiH u proteklom ratu dešavali su se zločini na sve tri strane", rekao je Govedarica.

On je istakao da sve tri strane danas, poslije toliko godina moraju da pogledaju istini u oči i da osude pojedinačne zločine iza kojih su stajali određene ličnosti kako bi došli do pomirenja i obezbijedili na taj način budućnost koja je potrebna svim građanima koji žive u BiH.

Mektić je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici", te da "postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid", ali je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu demantovao da je to rekao i istakao da se u Srebrenici desio stravičan zločin.

Nakon Mektićevog demantija "Večernji list" objavio je na svojoj veb stranici audio-snimak koji potvrđuje autentičnost njegove izjave, a oglasio se i novinar Hasan Hajdar Diab, koji je radio intervju.

On je naveo da su u ovom listu bili primorani da emituju tonski zapis njegovog razgovora sa Mektićem, isključivo zato što ga je Mektić negirao i demantovao, čime je doveo u pitanje njegov kredibilitet kao novinara.

"Decidno i doslovno na moje pitanje `Smatrate li da je u Srebrenici izvršen genocid, Mektić je rekao `Da. Oni moraju proći katarzu i moraju to priznati...`", naveo je novinar.

Ostale vijesti