Zna se ko je bacio bombu na ambasadu! (VIDEO)

Autor:

Na ambasadu SAD u Podgorici pola sata nakon ponoći bačena je eksplozivna naprava! Napadač se ubio bombom. Reč je o bivšem pripadniku Vojske SRJ.

Crnogorska policija je potvrdila da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković noćas posle ponoci bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo, javila je Televizija Crne Gore.

Živeo je u Podgorici, a rođen je u Kraljevu.

Na Facebooku profilu Jaukovića objavljeno je da je on bivši vojnik koji je odlikovan medaljom za zasluge u domenu odbrane i bezbednosti u SRJ.

Na profilu je objavio i Povelju o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića.

Sudeći po objavama na Facebooku, bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Razlog zbog kojeg je bacio bombu na ambasadu, a potom sebi oduzeo život za sada nije poznat.

Mediji spekulišu i da nije izvršio samoubistvo, već da se ubio slučajno kada je htio da aktivirao drugu bombu.

Inače, na zgradi američke Ambasade nije pričinjena materijalna šteta.

Ranije danas, na Tviter nalogu Ambasade SAD u Podgorici objavljeno je da je nakon interne kontrole utvrđeno da je osoblje ambasade, nakon incidenta, bezbedno.

"Hvala vam svima što ste nam poslali podršku i ljubazne misli", navodi se u tvitu.

Povodom jutrošnjeg napada, otpravnica poslova Džudi Kuo primila je jutros crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

"Zahvalni smo našem partneru i savezniku, Vladi Crne Gore, na bliskoj saradnji i zahvaljujemo policiji za profesionalnu podršku u istrazi današnjeg incidenta", piše na Twitter nalog ambasade.

Izvor: YouTube/Vlada Crne Gore


Prethodno je viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan Deretić izjavila za RTCG da je izvršen uviđaj ispred ambasade SAD u Podgorici i da je o napadu i samoubistvu napadača obavestila Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Ona je izjavila da su istražitelji na mestu napada pronašli i uzeli tragove, kao i da je telo napadača poslato na obdukciju.

"Nakon obaveštenja da je u blizini ambasade SAD jedna osoba smrtno ostradala izašla sam na lice mesta. Istovremeno sam obaveštena da je eksplozivna naprava bačena i na zgradu ambasade SAD, pa sam zato o ovome obavijestila SDT. Tokom uviđaja izuzela sam tragove koji će biti poslati na veštačenje, a telo stradalog poslato je na obdukciju", izjavila je Čolan Deretić.

Istovremeno, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je saopštila da se intenzivno radi na na rasvetljavanju događaja.

Podgorica: Bačena bomba na ambasadu SAD! (FOTO)


IZJAVA MINISTRA POLICIJE CRNE GORE

Izvor: YouTube/Vlada Crne Gore

Kako se precizira, dežurnoj službi Centra bezbednosti Podgorica je oko ponoći od strane građana prijavljeno da se u delu grada Preko Morače, kod Sportskog centra Morača, čula eksplozija.

Službenici Centra bezbednosti su odmah nakon toga obišli teren i ubrzo su, preko puta američke ambasade, na zemljanom delu ka obali Morače, pronašli beživotno telo muškog lica.

To lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usled aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo eksplozivnu napravu - bombu u dvorište ambasade SAD.

Dejstvom eksplozije u dvorištu ambasade, osim kratera koji je ostao na mestu na kojem je bomba eksplodirala, nije pričinjena materijalna šteta na imovini ambasade.


Ambasada je na svom sajtu izdala bezbednosni alarm u okviru kojeg su američki državljani savetovani da izbegavaju ambasadu do novog obaveštenja.

U saopštenju američki državljani savetovani su i da prate lokalne medije, izbegavaju skupove i demonstracije i prate uputstva lokalne vlasti.

Saopšteno je i da Ambasada danas neće izdavati vize.

Ostale vijesti