"Samo hrabro prem EU, nama je trebalo 13 godina"

Autor:

Predsjednik Senata Irske Denis O` Donovan izjavio je danas u Sarajevu da je velika čast da sve zemlje zapadnog Balkana, među njima i BiH, postanu članice EU ističući da to otvara put za ekonomsku saradnju i napredak.

0
A- A A+
Zastava EU, Zastava Evropske Unije Foto: MONDO/Samir Cacan

Nakon sastanka sa članovima kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH O` Donovan je na konferenciji za novinare rekao da će Irska pružiti punu podršku putu BiH na putu ka EU. 


"Imamo sličnu istoriju, sličan smo put prošli. I mi još 1961. godine aplicirali za članstvo u EU i trebalo nam je blizu 13 godina da završimo pregovore i postanemo članica", objasnio je O` Donovan.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU bilo je od izuzetne važnosti za Irsku, jer joj je omogućilo ekonomski prosperitet.

"Kada smo aplicirali za članstvo u EU, Britanci, naši susjedi nisu bili naklonjeni, a nismo imali podršku ni nekih drugih država. Zaista je težak put da biste postali članica EU", rekao je O` Donovan i izrazio uvjerenje da će BiH uz podršku nekih malih članica poput Irske uspjeti na tom putu i postati članica Unije.

Predsjednik Senata Irske zahvalio je predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjenu Tadiću i cijeloj BiH na podršci nastojanju njegove zemlje da 2020. godine postane članica Savjeta bezbjednosti UN.

O` Donovan je obećao da će poruke koje je danas čuo u Sarajevu prenijeti u svojoj zemlji i najavio nastavak razgovora već na narednoj sjednici Asocijacije evropskih senata u junu u Bukureštu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da je posjeta predsjednika Senata Irske prva na visokom nivou nakon što je krajem februara BiH predala predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru odgovore na upitnik EU.

"Iskoristili smo priliku da ovu posjetu stavimo u jedan pozitivan kontekst, da je doživimo kao podršku našem nastojanju da evropski put pređemo u rokovima koji su predviđeni Strategojom Evropskog parlamenta i da već u sljedećoj dekadi budemo svjedoci činjenice da postanemo članica EU", izjavio je Tadić.

On je zahvalio Irskoj za dosadašnju pomoć BiH i izrazio nadu da će biti uspostavljena snažnija ekonomska saradnja dvije zemlje.

"Dali smo punu podršku budućem kandidovanju Irske za privremno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN što je rezultet reciprocitetne politike, jer je Irska kad je BiH bila kandidat dala svoju punu podršku BiH", dodao je Tadić.

O` Donovan će se u Sarajevu sastati i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, te članovima Predsjedništva BiH, a predviđeno je da posjeti i kamp Eufora u Butmiru, gdje će razgovarati sa komandantom Eufora Antonom Valdnerom.

Tagovi:

Ostale vijesti