Krah dijaloga Beograda i Prištine

Autor:

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila danas da nije bilo napretka tokom trodnevnog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu. Marko Đurić: Evo na čemu Srbija INSISTIRA!

0
A- A A+

Kosovo, Kosovo je Srbija, grafit, grafiti Foto: MONDO/Predrag Vujić


”Iako je diskusija bila temljna, dalji progres nije ostvaren”, poručeno je iz EEAS.

Posle tri dana ekspertskih razgovora delegacija Beograda i Prištine, iz Evropske službe za spoljne poslove poručeno je da nije došlo do napretka po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma.

”Iako su razgovori bili temeljini, dalji napredak nije ostvaren. EU poziva obe strane da intenziviraju svoje napore na poslovima implementacije, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu”, stoji u saopštenjiu pres službe EEAS.

U Evropskoj diplomatskoj službi podsećaju da su se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Ðurić i Avni Arifi, sastali u Briselu od 19. do 21. marta.

”Oni su tom prilikom nastavili već započete razgovore o postignutim sporazumima u okviru dijaloga kome posreduje EU”, navodi se u EEAS.

U saopštenju se navodi da se na prvom mestu razgovaralo o dogovoru o Zajednici-Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

U Briselu nije saopšteno kada će se održati sledeća runda razgovora Beograda i Prištine.

ĐURIĆ: POD 1 ZSO!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi.

"Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara", poručio je Ðurić.

Delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači "na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte".

Ðurić je  rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve".

"To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuata ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike", poručio je Ðurić.

On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori "ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma".

Ðurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Ðurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

"Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast", naveo je Ðurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobodi kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

"O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM", zaključio je Ðurić.

Ostale vijesti