Haradinaj u Ćirilici: Žao mi je Srba

Autor:

U gostovanju u emisiji "Ćirilica" srpske Happy televizije predsjednik vlade tzv. nezavisnog Kosova, Ramuš Haradinaj, otvoreno je pričao o odnosima Kosova i SAD, slučajevima "Đurić" i "Gulenisti", Hagu...

1
A- A A+

U intervjuu, koji je vođen u Prištini, Haradinaj je bez zadrške rekao da Kosovo nema svoju spoljnu politiku.

"Mi nemamo svoju spoljnu politiku, slijedimo SAD. U problemu smo ako oni nemaju mišljenje, onda 'moramo da mislimo' sami", otvoreno je rekao premijer samoproglašenog Kosova.

Albanac sam, volim da popijem

"Jedino što je tačno iz onog što je Erdogan rekao o meni je da volim da popijem. Pijem rakiju iz takvog sam kraja (Metohije). Albanci vole da žive, a imamo dugu hrišćansku tradiciju i kulturu prije muslimanske. Moja porodica je porijeklom katolička, Đoka, zvuči kao što se preziva vaš teniser Đoković", rekao je Haradinaj.

Zbog toga Priština i insistira da se u dijalog sa Beogradom aktivno uključe i SAD, i zbog čega je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini demonstrativno izašla sa jednog bilateralnog sastanka u Briselu.

Haradinaj tvrdi da Srbin danas može normalno da živi u Prištini bez fizičke prijetnje, ali da je formiranje Zajednice srpskih opština problematično.

"Prvo da vidimo koju ćemo zajednicu imati, da bi znali kada. Varijanta po Briselskom sporazumu je nemoguća jer je Ustavni sud Kosova odlučio da nije po zakonu. Kakvu drugu formirati, to je stvar dogovora i radimo na tome", kaže Haradinaj.

ČUDNA SITUACIJA SA ĐURIĆEM

Što se tiče teškog incidenta sa šefom Kancelarije Vlade Srbije Markom Đurićem, koji je u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici uhapšen, tučen i deportovan preko administrativnog prelaza u centralnu Srbiju, kosovski premijer kaže da je "čudan slučaj".

"Nezgodna situacija se desila jer je Đurić imao zabranu ulaska za taj dan. Da je ušao sutradan, što sam pokušao da mu javim kada je najavljivano da će doći, ne bi bilo problema. To se pokazalo i za Uskrs, kada je kasnije bio, ili kada je bio predsjednik Vučić kasnije", kaže Haradinaj.

Haradinaj kaže da ne može da komentariše da li se cijela ta situacija desila da bi predsjednik Kosova Hašim Tači "pokrio" izručivanje šest turskih državljana Turskoj. Zbog protivljenja tom događaju Haradinaja je prozivao, pa i vrijeđao, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Nemam ja problem sa Erdoganom, ali izručenje je bilo nelegalno i zbog toga su smijenjena dvojica ljudi iz bezbjednosnih službi koju su pod mojom ingerencijom", rekao je Haradinaj.

HAG JE REKAO SVOJE

"Žao mi je srpskog naroda koji i dalje mora da sluša najcrnju propagandu o meni, koja kao da je zaostala iz vremena Slobodana Miloševića. Razumijem da je tako bilo u vrijeme rata i OVK, ali danas, to stvarno ne razumijem", rekao je Haradinaj u dijelu razgovora o ratnim zločinima i Haškom tribunalu.

Haradinaj negira da je vršio zločine nad Srbima, i rekao da je samo istina, a ne SAD niti pak "nestanak" svjedoka, učinili da ga oslobode optužbi za ratne zločine.

Primjer je slučaj "Radonjičko jezero", gdje je pronađeno mnogo tijela a za koje je bio optužen, Haradinaj kaže da ga je tu oslobodila ne riječ, nego snimak  dovoženja tijela, koji je snimljen za vojni arhiv u Beogradu, a koji se pojavio u Hagu.

"Druga i finalna presuda Tribunala jasno kaže da ne samo da nisam činio zločine nego sam radio protiv toga da do njih dođe", rekao je Ramuš Haradinaj.

Ostale vijesti