• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na svečanom ručku u Beogradu u čast kineskog predsjednika: "Srpska će imati podršku Kine u UN"

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je prisustvovao svečanom ručku u Beogradu organizovanom u čast kineskog predsjednika Si Đinpinga, što je bila još jedna prilika da se dodatno učvrste prijateljski odnosi Kine i Srpske.

 GNEXJkzWEAEPeix.jpg Izvor: X/Milorad Dodik

"Imao sam veliko zadovoljstvo da prisustvujem svečanom ručku u čast predsjednika Kine Si Đinpinga i njegove supruge Peng, koji su upriličili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova supruga Tamara. Bila je to još jedna prilika da dodatno učvrstimo prijateljske odnose Kine i Republike Srpske", napisao je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srbija i srpski narod imati podršku Kine u UN kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici.

"Kina je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN i uvijek smo zahvalni na činjenici da je 2016. godine zajedno sa Rusijom bila protiv rezolucije o Srebrenici, jer je procijenila da je to čisto politikanstvo", rekao je Dodik u Beogradu, gdje prisustvuje svečanom ručku upriličenom u čast kineskog predsjedika Si Đinpinga.

Predsjednik Srpske je istakao da je pokušaj da se na dnevni red Generalne skupštine UN stavi rezolucija o Srebrenici politička stvar koja dolazi sa Zapada.

"Nije to originalna priča političkog Sarajeva koje je samo izvršilac radova. Oni koji to rade žele da operu svoju nečistu savjest izmišljajući laži i podvale o srpskom narodu koji je uvijek bio slobodarski, nikada nikog nije napao i donosio je slobodu drugim narodima", rekao je Dodik.

On je ukazao da su podvale tvrdnje da rezolucija o Srebrenici ne predstavlja osudu srpskog naroda.

"Kada čitate rezoluciju vidite da se traži da zemlje članice UN u svoj obrazovni program potenciraju događaj u samoj Srebrenici", rekao je Dodik i dodao da se u Srebrenici desio stravičan zločin, a ne genocid.

On je istakao da će Kina biti na strani Srbije i srpskog naroda kroz multilateralne organizacije kao što su UN.

"Veoma je značajno što su Kina i Rusija na strani srpskog naroda, a biće još zemalja. Od ukupne populacije na planeti ima više od pet milijardi ljudi čiji politički predstavnici neće podržati tako nešto", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da se Amerika, Britanija i NJemačka još ponašaju kao hegemon, dok se Kina, uprkos tome što ima veliku stratešku moć, ne nameće kao hegemon, već kao partner.

"Treba znati da je Kina decenijama bila u nekoj vrsti izolacije, da je izdigla svoju ekonomiju u proteklih deset godina i da je zajedno sa Rusijom i Brazilom, Južnoafričkom Republikom, Indijom formirala BRIKS koji se sada udvostručio", dodao je Dodik.

On je podsjetio da kineski predsjednik nakon posjete Srbiji putuje u Budimpeštu, gdje će biti promnovisana saradnja Mađarske i Kine.

"I Srbija i Mađarska su naši pravi prijatelji, a ne samo partneri. Raduje me da je Srpska prisutna, uz Mađarsku, Srbiju i Kinu, i to govori u prilog našim nastojanjima da izgradimo jedan normalan odnos", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da će se sa Kinom razgovarati ravnopravno.

"Kina ne želi da nametne monopol Zapadu, ali Zapad želi da nametne monopol Kini", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo i da Kinezi pripremaju tužbu za posao koji su trebali da urade u Tuzli kada je riječ o "Bloku pet".

"Kinu su izbacili iz tog posla i sada se očekuje sudski proces na međunarodnom planu koji će koštati mnogo FBiH. Ugovor je već bio potpisan, a onda neko iz Zapada nazove telefonom i kaže Sarajevu da to ne može i ovi iz Sarajeva se povuku", rekao je Dodik.

Podsjećamo, kineski predsjednik Si Đinping boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalučanin

Trebao je i onaj klaun Vukan ići,on je veliki državnik Al na jeziku….

MONDO REPORTAŽE