• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će stranke u RS izaći na izbore koje je raspisao CIK? "Razmatraće se"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da će odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o sprovođenju lokalnih izbora u BiH razmatrati političke partije koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

 Stevandić o izlasku na izbore po odluci CIK BiH Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Pošto Izborni zakon Republike Srpske nije još stupio na snagu, o navedenoj odluci CIK-a BiH raspravljaćemo u koaliciji političkih partija koje čine vladajuću većinu", rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

CIK BiH raspisala je danas lokalne izbore u BiH za 6. oktobar.

Vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj čine političke partije SNSD, SP, DNS, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NPS, SPS i NDP.

Marković: Vladajuća koalicija će skinuti maske

"Danas je Centralna izborna komisija BiH raspisala izbore i očekujem da će uskoro, kada se prijave za izbore po Šmitovom nametnutom zakonu, vladajuća koalicija predvođena SNSD-om po ko zna koji put skinuti maske i tim potezom priznati još jednu svoju prevaru", rekao je Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodajući da samo ostaje dilema kakvo će obrazloženje dati javnosti.

"Vjerovatno će biti da se oni žrtvuju za Srpsku, ali činjenice ostaju crno na bijelo: oni zbog sebe i svog političkog spasenja ne samo da varaju Srpsku, nego je i žrtvuju. Pokazaće se da je donošenje Izbornog zakona Republike Srpske bila još jedna predstava i još jedno rušavanje institucije Narodne skupštine Republike Srpske. Svaku zemlju čini narod, teritorija i institucije, a samim tim uništavanje institucija predstavlja rušenje zemlje. SNSD svojim postupcima već godinama uništava Republiku Srpsku, što im je očigledno cilj", poručio je Marković.

Bitno je reći, navodi Marković, da su u nekim lokalnim zajednicama u kojima skupštinsku većinu predvodi SNSD, opštinske i gradske izborne komisije već zatražile nove mandate od CIK, što potvrđuje da "Dodikovi pozivi na ostavke članova gradskih i opštinskih izbornih komisija nisu ozbiljno shvaćeni ili im je pak rečeno da tako postupe".

Vlada RS je, nakon usvajanja Izbornog zakona RS u NSRS, početkom aprila pozvala članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavke.

Na usvojeni zakon uložen je veto u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, a dalja procedura nalaže da o zakonu raspravlja Ustavni sud Republike Srpske.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) izbore je danas raspisala za 6. oktobar, a prethodno je usvojila 26 podzakonskih akata, nakon nametnute odluke Kristijana Šmita od 26. marta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE