U Njemačkoj pronađeno vikinško blago (FOTO)

Autor:

Stotine srebrnih novčića, prstenja, perli i narukvica iz doba Vikinga pronašao je par arheologa amatera na njemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru.

Vjeruje se da je pronađeno blago pripadalo legendarnom vikinškom vođi Haraldu Gormsonu, koji je vladao od oko 958. do 986. godine nove ere.

Učitelj i njegov 13-godišnji učenik tražili su dragocjene metale i vrijednosti uz pomoć detektora metala kada su naletjeli na, kako su mislili, bezvrijedni aluminijum.

Harald Gormson, poznatiji kao "Harald Plavozubi", ostaće poznat u istoriji kao ujedinitelj Danske i po uvođenju hrišćanstva u ovu skandinavsku državu.

Ovo blago pronađeno je u polju u blizini sela Šaprode. Nakon pronalaska amatera, na lice mjesta su došli profesionalni arheolozi koji su iskopali rov od 400 metara kvadratnih.

Istraživači su rekli da je za oko 100 srebrnih novčića od oko 600 utvrđeno da su iz vremena Haralda Plavozubog, koji je vladao teritorijom koja sada pokriva Dansku, sjevernu Njemačku, južnu Švedsku i dijelove Norveške.

"Ovo je najveće jedinstveno otkriće novčića iz tog perioda u regionu južnog Baltika i prema tome je od velikog značaja", rekao je vođa arheološkog istraživanja Mihael Širen agenciji DPA.

Najstariji novčić pronađen na ovoj lokaciji je diram iz Damaska, koji datira iz 714. godine nove ere, dok je najmlađi peni iz 983. godine nove ere.

Ostale vijesti