Svinjsko meso sa suvim šljivama

Autor:

Meso je mekano i sočno. Saft u kombinaciji sa suvim šljivama daje poseban i bogat ukus cijelom jelu.

0
A- A A+
mondo kuhinja, supa, čorba Foto: photofunia.com, mondo.ba

Sastojci:

5-6 komada svinjskog filea (mogu i krmenadle bez kosti)

1 posudica povrtnog temeljca za jela

1 crveni luk

1 mrkva

250 g suvih šljiva

100 g maslaca

200 ml mlijeka

2 kašike brašna

malo ljute čili papričice

so, papar

1 lovorov list

Priprema:

Meso izlupati kuhinjskim batom, da bude mekše, onda malo posoliti. Ispržiti meso na tavi do zlatne boje. Isjeckati luk i mrkvu. Staviti sve u tavu i zaliti sa bijelim vinom. Ostaviti da se kuha dok vino ne ispari, piše Coolinarika.

Sada dodati temeljac i ostaviti i dalje na vatri.

U drugom loncu  propržiti brašno sa uljem i uliti mlijeko. Kad postane ujednačena masa, dodati povrće i suhe šljive. Zaliti meso sa pripremljenom smjesom  i ostaviti još 5 minuta na slaboj vatri. Odmah poslužiti. Kao prilog možete pripremiti njoke ili drugu vrstu tjestenine.