• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popovič rešava problem ugovorom od 219.000.000?

Autor mondo.rs

Slavni trener nije do sada rešavao sporove sa nezadovoljnim igračima tako što ih je činio najbolje plaćenim košarkašima sveta, ali... nije se ni sreo sa situacijom poput ove.

Po završetku sezone koja je prošla u čekanju prve zvezde tima Kavaja Lenarda, San Antonio Sparsi odlučili su se da budu praktičnu i brojne glasine o svađama, trzavicama, forsiranju trejda i izmišljanju povrede okončaju ponudom kakvu niko nikada nije dobio.

Novinar Tom Orsborn koji prati Sparse ispred lista "San Antonio Express News" objavio je informaciju, pozivajući se na izvore u slavnog franšizi, prema kojoj će 26-godišnji krilni košarkaš uskoro biti pozvan da u društvu trenera Grega Popoviča razgovara sa vlasnicima o petogodišnjem ugovoru vrednom ukupno 219 miliona dolara.

Lenard bi, ukoliko je sve ovo tačno, odlučivao između odlaska u nekoliko timova koji su već izrazili interesovanje za trejd sa San Antonijom i prosečnom godišnjom platom od 43,8 miliona dolara, kakvu trenutno nema niko u svetu košarke.

Naredne sezone, Stefen Kari iz Golden Stejt Voriorsa ostaće najbolje plaćeni košarkaš sveta sa 37,5, Lebron Džejms iz Klivlend Kavalirsa drugi sa 35,6 miliona dolara po sezoni, dok će se na treće mesto probiti Blejk Grifin iz Detroit Pistonsa sa primanjima od 31,8 miliona. Više od 30 imaće Gordon Hejvord iz Boston Seltiksa (31,2). i Kajl Lauri iz Toronto Reptorsa (31,0).

Popovičeva služba skauta primetila je Lenarda na Univerzitetu San Dijego Stejt i leta 2011. ubedila Indijana Pejserse da je Džordž Hil dovoljno dobar da, u sklopu ugovorenog trejda, izaberu momka iz Los Anđelesa kao 15. pika na draftu i pritom pošalju u Teksas prava na slovenačkog centra Erazema Lorbeka i letonskog trojkaša Davisa Bertansa.

Lenard nijedne sezone nije odigrao 82 utakmice u ligaškom delu sezone: 64, 58, 66, 64, 72, 74, 9. Ove godine lekari Sparsa dali su mu dozvolu da igra, ali se njegova lična ekipa doktora nije složila sa tom dijagnozom i tražila da oporavak bude nastavljen.

Taj trejd se i dogodio, nakon čega je Lenard brzo zauzeo mesto u petorci Sparsa, a potom postao i prvi igrač tima, šampion NBA lige i MVP finala iz 2014. godine, dva puta najbolji defanzivni košarkaš lige i dva puta član idealne petorke sezone.

U međuvremenu, 201 centimetar visoki univerzalac potpisao je novi ugovor sa "mamuzama" prema kom će naredne sezone zaraditi 18,7, a potom u sezoni 2019/20 još 20,1 milion dolara s tim da je u ugovor uneta klauzula prema kojoj igrač može da raskine saradnju bez posledica već narednog leta i postane slobodan agent.

Delovalo je da u jednom periodu da je podizanje novog šampionskog tima San Antonija na kraju ere Tima Dankana, Tonija Parkera i Manua Đinobilija uveliko započeto oko Lenardovih umeća na obe strane terena, ali se tokom sezone 2017/18 dogodilo nekoliko nesvakidašnjih situacija usled kojih se češće razgovaralo o njegovom trejdu nego potpisivanju novog ugovora.

Zbog povrede desnog kvadricepsa, dvostruki Ol-star igrač propustio je prvih 27 mečeva u sezoni, potom zaigrao, pa izostajao, igrao jednu, preskakao dve, igrao dve, pauzirao tri, itd, sve do 13. januara kada je u pobedi nad Denver Nagetsima ubacio 28 poena i, praktično, odigrao poslednji meč u sezoni. Iako dilema oko težine povrede kvadricepsa nikadan nije prestala da postoji u San Antoniju, na sve se nadovezala raptura ligamenta levog ramena, što su zbirno bili razlozi za tek devet nastupa u tekućoj sezoni uz prosek od 16,2 poena, 4,7 skoka i 2,3 asistencije.

Brojni američki novinari pisali su ovog proleća o razlazu između Popoviča sa jedne i Lenarda i njegovog ujaka-menadžera Denisa Robertsona s druge strane, a poslednje vesti iz "pouzdanih izvora" upućuju na pokušaj skupog dogovora pre eventualnog ulaska u pregovore o trejdu sa Filadelfija Seventisiksersima, Boston Seltiksima i Los Anđeles Lejkersima.

Navodno, Lenard i Lamarkus Oldridž nezadovoljni su načinom na koji Popovič vodi tim i mogućnostima Sparsa u angažovanju slobodnih agenata, zbog čega su obojica tokom sezone tražila trejd. Dok je u Oldridžovom slučaju potvrđeno da je bilo takvog zahteva i da je on povučen posle razgovora sa Popovičem, tenzija oko Lenardovog nezadovoljstva produžena je i po eliminaciji San Antonija iz plej-ofa nakon čega se dve strane do danas nisu sastale.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC