Žao mi da rušim ''legendu'' o ''Pukni zoro''

Autor ultrapopularne pjesme kaže da legenda o pjesmi ''Pukni zoro'' zvuči ljepše nego istina o načinu njenog nastanka.

1
A- A A+
magnifico, manjifiko Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Pjesma ''Pukni zoro'' postala je himna srpske fudbalske reprezentacije koja je otputovala na Svjetsko prvenstvu u Rusiju.

Pjesma, koju je za potrebe filma ''Montevideo, Bog te video'', komponovao i napisao Robert Pešut Manjifiko, pjeva se u Banjaluci, 9. januara na Dan Republike Srpske u (ne)formalnom programu obilježavanja i skoro da nema kafane, svadbe ili stadiona u Srbiji i RS gdje nije postala popularna.

Tome je doprinio mit da je pjesma nastala u Prvom svjetskom ratu za vrijeme slavnog proboja Solunskog fronta. Priča se toliko proširila da je i sam autor pjesme ranije izjavio da je svoju rođenu majku jedva ubijedio da je on autor velikog hita ''Pukni zoro''.

Na pres konferenciji povodom festivala Demofest u Banjaluci na kojem će Manjifiko svirati sa svojim "Serbian armi orkestrom" pitali smo ga: da li i dalje mora ubjeđivati ljude da je on autor pjesme?

''Ne želim nikoga da ubjeđujem. To je pjesma koja je nastala u mom studiju po želji reditelja filma Dragana Bjelogrlića i posvećena je bila mome dedi. On je bio solunski borac", pojašnjava Pešut.

''Vidim ja šta pišu kako je to nastalo, spominju i Gvozdeni puk i svašta nešto. A to često pišu novinari, a ne obični ljudi. Mogli su da pitaju, ja bih objasnio", kritikovao je umjetnik predstavnike sedme sile.

Manjifiko se na kraju našalio objasnivši da je istina uvijek dosadnija i manje zanimljiva.

"Nekako mi je i žao da rušim tu legendu o pjesmi jer ona zvuči mnogo bolje nego istina da sam je ja napisao''.

Tagovi:

Ostale vijesti