• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kikanović promašio pobjedu u Belgiji

Autor mondo.ba

"Zmajevi" su u Belgiji odigrali veoma borbeno, vratili se nakon 16 poena zaostatka u trećoj četvrtini i imali šut za pobjedu, ali Elmedin Kikanović nije bio precizan.

Nakon blamaže protiv Francuza mnogo bolja predstava "Zmajeva" u Antverepenu, ali će bh. košarkaši ipak u drugu fazu kvalifikacije prenijeti dvije pobjede.

Izabranici Duška Vujoševića su uprkos jako lošem šutu sa linije slobodnih bacanja (19/36) u posljednjem kvartalu uhvatili priključak i došli u poziciju da "ukradu" pobjedu u Belgiji. Ipak, Elmedin Kikanović, koji je postigao 24 poena i pokupio 9 skokova, nije bio precizan sa linije za tri poena:

BELGIJA - BIH 79:77 (19:18, 20:19, 23:18, 17:22)!

Nakon izjednačene borbe u prvoj četvrtini, Belgijanci su predvođeni Semom Van Rosomom otišli na deset poena prednosti, ali je BiH sa nekoliko dobrih odbrana i pametnih rješenja u napadu uspjela da na odmor ode sa samo dva poena zaostatka, 39:37.

Ali, dobru igru iz drugog kvartala "zmajevi" su ostavili u svlačionici.

Bh. košarkaši su ušli dosta mlako u drugo poluvrijeme pa su Belgijanci brzo stigli do dvocifrene prednosti koja je u jednom trenutku iznosila i 16 poena (59:43). Ipak, izabranici Duška Vujoševića su krajem treće četvrtine uspjeli da se vrate. Edin Atić je pogodio tek drugu trojku na večerašnjoj utakmici pa se u četvrtu dionicu se ušlo pri rezultatu 62:55 za domaćine.

Ipak, prvi poeni u posljednja dva minuta su viđeni na 25 sekundi do kraja utakmice kada je Belgija je otišla na četiri razlike, da bi nakon toga Atić pogodio trojku za samo jedan poen zaostatka. Kikanović je potom imao dva slobodna bacanja za produžetak i promašio drugo. Belgijanci su nakon toga pogodili jedno slobodno bacanje, a Kikanović je uz sirenu probao za tri ali je ostalo je 79:77 za Belgiju.

Elmedin Kikanović je predvodio BiH sa 24 poena, dok je Edin Atić utakmicu završio sa 16. Najbolji u redovima domaćina su bili Van Rosom i Kestelo sa po 20 poena.

BiH je izborila plasman u drugu rundu kvalifikacija sa omjerom 2-4 i takmičiće se u grupi K sa Francuskom (6-0), Češkom (5-1), Rusijom (3-3) , Finskom (3-3) i Bugarskom (2-4).

Plasman na Mundobasket će izboriti tri prvoplasirane selekcije, a BiH neće igrati protiv timova s kojim je već odmjerila snage (Francuska i Rusija).

Belgium v Bosnia & Herzegovina - Highlights - FIBA Basketball World Cup 2019 - European Qualifiers
Izvor: Youtube/FIBA

STRIJELCI

BELGIJA: Bukiču 8, Kestelo 20, Van Rosom 20, Bako 6, Šopen 2, Tabu 15, Liber 7, Maršan, Bratanović, Žile, Kanda-Kanyinda, Švarc 1.

BIH: Durmo 7, Gegić 5, Kikanović 24, Talić 1, Vrabac 4, Alibegović 4, Hasandić 3, Kamenjaš, Lazić 3, Lončar 4, Rikalo 6, Atić 16.

GRUPA E, 6. KOLO:

Belgija - BiH 79:77
Rusija - Francuska 78:84

TABELA: Francuska 6-0, Rusija 3-3, BiH 2-4, Belgija 1-5.

TOK UTAKMICE

40' Dodavanje Atića u aut izbacuju Belgijanci, ostaje 1,6 desetinki za šut BiH. Nakon dobrog napada sam na liniji za tri poena ostaje Kikanović, ali nije precizan. Prva pobjeda za Belgiju.

40' Promašaj Atića nakon prodora hvata Kikanović i biva fauliran prije nego što je uputio šut i pogađa jedno od dva bacanja. Loptu hvato Bako i odmah je fuliran i korisiti jedno bacanje.

40' Van Rosom pogađa dva slobodna bacanja. Atić pogađa trojku, a Rikalo odmah pravi faul i najvajluje penal završnicu. Bukiču koristi jedno bacanje, 78:76. Tajm aut BiH.

38' BiH trči kontru "četiri na dva" koju zakucavanjem završava Kikanović, 75:73. Tajm aut Belgija.

37' Van Rosom pogađa dva bacanja, a na drugoj strani Kikanović i Atić kreiraju poziciju za Lazića koji istrčava iz blokova i pogađa trojku. Nakon novih bacanja za Belgiju koje pogađa Maršant, 75:71.

36' Atić ostaje samo nakon igre "dva na dva" i polaže uz faul, ali ne koristi i dodatno bacanje, 71:68.

35' Odličan napad BiH nakon tajm auta. Kikanović fintira dodavanje i dobija blok u leđa Talića i probija se do koša, ali ne pogađa uz faul. Nakon pogođenog slobodnog bacanja u narednom napadu Kikanović ponovo vara čuvare, 71:66.

34' Kikanović i Gegić vežu četiri poena za BiH, 69:63. Tajm aut Edi Kastels.

33' Belgija poenima Kesteloa, Libera i Bukičua sa penala ponovo odlazi na deset poena viška, 69:59.

31' BiH posljednji kvartal otvara odličnom odbranom i potom zakucavanjem Atića. Ipak, Tabu ostaje u na višem Kikanović i probija do koša, 64:57.

-treća četvrtina-

30' Markus Lončar serijom slobodnih bacanja vraća BiH na jednocifren zaostatak, a Atić pogađa i drugu trojku za BiH. Švarc je fauliran na ulazu na četiri desetinke do kraja i polovično je precizan, 62:55.

28' Loik Švarc odlično probija po čeonoj liniji i pronalazi Kesteloa za novo zakucavanje. Almir Hasandić na drugoj strani pogađa prvu trojku za BiH, 61:49.

27' Rikalo pokušava za tri poena, ail nije precizan pa BiH ostaje i dalje bez pogođene trojke na meču. U nastavku napada do obruča se probija Durmo i polaže loptu u koš. Na drugoj strani trojku za Belgiju pogađa Liber, 59:44.

26' "Zmajevi" slabo brane "pik" igru Van Rosoma i Bukičua koji ostaje sam i efektno zakucava se jednom rukom. BiH ne koristi još jedan napad i ponovo gubi igrača u odbrani, ovaj put zakucava Kestelo, petnaest razlike za Belgijju, 56:41. Novi tajm aut Duška Vujoševića.

25' Lijepa akcija nakon koje Kikanović ostaje "jedan na jedan" protiv Kesteloa na desnom bloku, ali pogađa prvi obruč. Ipak, u sljedećem napadu je precizniji, 52:41.

25' Novi ofanzivni skok i poeni Kesteloa, 51:39. Tajm aut Duško Vujošević.

24' Atić promašuje oba slobodna bacanja. BiH je na 47 odsto uspješnosti sa linije penala, 11/23.

23' Poene razmjenjuju Kikanović i Tabu, 49:39.

22' Loš početak drugog dijela za BiH. Vrabac i Gegić se nisu sporazumjeli pa je pas igrača Hamburga završio u autu. Van Rosom kažnjava BiH novom trojkom, 47:37.

21' Žonatan Tabu je ukrao loptu i krenuo u kontranapad ali ga je Atić faulirao i dobio nesportsku ličnu grešku, 44:37.

-poluvrijeme-

20' Do kraja prvog poluvremena sa linije slobodnih bacanja poene za Belgiju je postigao Venasan Kestelo, dok je za BiH jedno bacanje iskoristio Marko Rikalo, 39:37.

18' Talić i Kikanović vraćaju BiH u igru sa linije za slobodna bacanja, 37:36.

17' Vrabac pogađa težak šut sa niskog posta, ali Bekičo uzvraća i pogađa nakon "odbojke", 37:32.

15' Kikanović pogađa uz faul i koristi dodatno baanje, ali Van Rosom se ponovo izvlači na trojku i pogađa dno mrežice, 33:26.

14' Van Rosom vodi Belgijance na deset razlike, ali Durmo ovaj put pokazuje i napadački potencijal i odlično polaže uz faul i pogađa dodatno slobodno bacanje, 30:23.

13' Ponovo odlična odbrana BiH. Ovaj put mlada nada sarajevsklh SPARS-a Ibrahim Durmo odlično prati Van Rosoma i bilježi sjajnu blokadu. Ipak, nakon auta zakucava Ismael Bako koji pokazuje sjajne fizičke predizpozicije.

12' Gegić i Atić Belgijancima dva puta u nizu, a treći put večeras, prodavaju akciju u kojoj Atić utrčava po čeonoj liniji sa slabe strane i ima čist put prema košu, Na drugoj strani Van Rosom odlično poentira nakon kontranapada, a potom u narednom napadu pogađa novu trojku, ovaj put iz desnog kornera, 26:20. Tajm aut Duško Vujošević.

11' Odlična odbrana "Zmajeva" na startu drugog kvartala, ali lopta srećno dolazi do Van Rosoma koji pronalazi Šopena samog ispod koša za lagano zakucavanje, 21:18.

-prva četvrtina-

10' Atić odlično "razdvaja pik" odbranu domaćina, probija kroz srce reketa i odlično završava ulaz, 19:18.

8' Odlična odbrana BiH i poeni iz kontranapada za Rikala kojem Durmo asistira bez gledanja, 16:15.

7' Kestelo ostaje sam ispod koša i zakucava nakon prodora Van Rosoma, a Alibegović odlično prodaje fintu šuta i završava ulaz uz blagi kontakt. Kestelo ponovo ostaje sam ispod koša za novo zakucavanje, 15:11.

6' Kikanović je fauliran i koristi slobodna bacanje, Van Rosom na drugoj strani pogađa novu trojku, 11:9.

5' Odličan "high low" Kikanovića i Gegića koji polaže na drugi obruč.

4' Tabu pogađa uz faul i koristi dodatno slobodno bacanje, serija 6:0 Belgijanaca.

3' Alibegović i Gegić donose BiH tri poena prednosti, ali Van Rosom pogađa prvu trojku na meču nakon lijepe asistencije u korner Bekičoa, 5:5.

2' Odlično utrčavanje Atića po čeonoj liniji i prvi poeni na utakmici nakon lijepe asistencije Amara Gegića, na drugoj strani je precizan Bukču, 2:2.

STARTNE PETORKE

BELGIJA: Van Rosom, Kestelo, Tabu, Švarc, Bukiču.

BIH: Kikanović, Alibegović, Atić, Gegić, Vrabac.

NAJAVA

Košarkaška reprezentacija BiH večeras u Antverpenu igra posljednju utakmicu prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini protiv Belgije.

Belgijanci su porazom od Rusije prije tri dana i matematički izgubili sve šanse za plasman u drugi krug, ali su pak favoriit protiv izuzetno oslabljene reprezentacije BiH koja je u petak izgubila 50 razlike od Francuske u Tuzli.

Ipak, ovaj meč ima veliki značaj za ekipu Duška Vujoševića budući da se svi bodovi iz prve runde prenose u drugu u kojoj će BiH zajedno sa Francuskom i Rusijom formirati novu grupu zajedno s tri prvoplasirane ekipe iz grupe F u kojoj su Češka, Bugarska, Finska i Island.

Podsjetimo, BiH je krajem februara predvođena Nemanjom Gordićem, Džananom Musom i Andrijom Stipanovićem savladala Belgiju tijesnim rezultatom 72:70.

Utakmica između Belgije i Bosne i Hercegovine počinje u 20:30 časova.

SASTAV

BiH: Elmedin Kikanović, Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Ibrahim Durmo, Kenan Kamenjaš i Marko Rikalo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC