• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NBA" Francuzi na plus 50 u Mejdanu

Autor mondo.ba

Dosta oslabljena reprezentacija BiH lak zalogaj za Francusku.

Izostanak Džanana Muse, Jusufa Nurkića, Nemanje Gordića, Andrije Stipanovića, Milana Miloševića...se itekako osjetio na igri bh. tima.

Oslabljeni sastav Duška Vujoševića je igrao na energetski zadovoljavajućem nivou, ali protiv sjajne Francuske odbrane predvođene zvanično najboljim odbrambenim igračem NBA lige Rudijem Goberom nisu imali rješenja.

Kada se na tu odbranu još dodaju ofanzivni potencijali Nikolasa Batuma, Evana Furnijea, Nanda De Koloa, pa i Gobera..., visok poraz je bio neizbježan:

BIH - FRANCUSKA 52:102 (12:23, 10:21, 14:29, 16:29)!

Međutim, bh. košarkaši ipak imaju razloga za slavlje pošto je Rusija je u Antverpu savladala Belgiju (84:66) pa je reprezentacija BiH osigurala plasman u narednu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Fantastična francuska petorka je već u prvoj četvrtini "ugasila" domaćinsku atmosferu u "Mejdanu". Francuzi predvođeni Goberom u odbrani su razbili linije dodavanja bh. tima i iz kontranapada gradili početnu prednost koju su povećavali odličnom realizacijom šuta za tri poena.

Mučenje reprezentacije BiH sa organizacijom napada se nastavilo i u drugoj četvrtini u kojoj su izabranici Vensana Kolea primili samo 10 poena i na odmor otišli sa velikih 44:22.

Francuzi su u nastavku meča krenuli još čvršće u odbrani, dosta tečnije u napadu, i pred kraj trećeg perioda otišli na 43 koša razlike ali je Almir Hasandić poentirao nakon ulaza, a potom i pogodio težak "fejdavej" uz sirenu i spustio zaostatak ispod 40 poena.

Posljednji period je takođe pripao Francuzima, koji su ipak malo popustili u odbrani i dozvolili sebi "luksuz" da prime 16 poena

U redovima BiH najefikasniji je bio Adin Vrabac koji je postigao 10 poena, Hasandić je dodao 9,a Amar Gegić i Aleksandar Lazić po 8. Na drugoj strani Vensan Porije i Rudi Gober su ubacili po 16, a De Kolo 15 poena.

Naredni meč BiH igra u ponedjeljak u gostima kod Belgije od 20:30 časova.

GRUPA E, 5. KOLO:

BiH - Francuska 52:102
Belgija - Rusija 66:84

TABELA: Francuska 5:0, Rusija 3-2, BiH 2-3, Belgija 0-5.

Bosnia & Herzegovina v France - Highlights - FIBA Basketball World Cup 2019 - European Qualifiers
Izvor: Youtube/FIBA

STRIJELCI

BiH: Durmo 7, Rikalo 3, Atić 3, Gegić 8, Kikanović 1, Lazić 8, Vrabac 10, Hasandić 9, Alibegović 3.
FRANCUSKA: Batum 9, Kozer 7, Furnije 10, Lakomb 10, Porije 16, Albisi 5, De Kolo 15, Dijao 4, Fal 4, Gober 16, Ertel 6.

SASTAVI

BiH: Elmedin Kikanović, Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Ibrahim Durmo, Nedžad Muratović i Marko Rikalo.

FRANCUSKA: Tomas Ertel, Andru Albisi, Nando De Kolo, Fabian Kozer, Pol Lakomb, Nikolas Batum, Evan Furnije, Boris Dijao, Alan Kofi, Rudi Gober, Vinsent Porier i Moustafa Fal.

-Kraj utakmice, 52:102-

39' Porije se odlično oslobodio za novo zakucavanje Francuza, 52:98.

38' Četrii poena preko Batuma veže Aleksandar Lazić, 50:91.

37' Vrabac sjajnim zakucavanjem desnom rukom diže Mejdan na noge. Ipak, mir u dvoranu vraćaju Batum i Lakomb, 46:91.

34' Hasandić postiže nove poene za BiH, a Lakomb odličnom zadnjom promjenom vara Talića i lagano završava od tablu, 42:85.

33' Alibegović pronalazi Lazića na ziceru, a Gober odgovara na drugoj strani i postiže svoj 12 poen, 40:81.

31' "Fejdavej" pogađa i Adin Vrabac na startu posljednjeg kvartala, 38:75.

-treća četvrtina-

30' Hasandić treći kvartal zaršava "fejdavejom" sa ivice reketa, 36:73.

30' Almir Hasandić je fauliran na šutu za tri poena i pogađa tri slobodna bacanja, a nakon toga lijepo prolazi i pogađa nakon ulaza, 34:73.

29' Težak ulaz preko Kofija nakon minute odmora pogađa Adin Vrabac, 29:70.

28' Novu trojku pogađa Ertel, 27:66. BiH je postigla samo pet poena u ovoj četvrtini. Tajm aut Duško Vujošević.

27' BiH nastavlja da igra jako loše u napadu dok Francuzi nemaju sličnih problema. Kozer pogađa uz faul dok Gober u sljedećem napadu lagano zakucava nakon skoka u napadu, 27:63.

23' LIjepu asistenciju Batuma zakucavanjem završava Rudi Gober, a Ibrahim Durmo postiže osmi poen na meču nakon ofanzivnog skoka, 27:56.

22' Batum odlično probija prvu liniju odbrane i dijeli pas na stranu za De Koloa koji pogađa novu trojku, 25:54.

21' Drugo poluvrijeme Francuzi otvaraju u istom ritmu. Nakon asistencije Batuma trojku pogađa De Kolo, a četiri poena veže i Rudi Gober. Ipak, seriju Francuske trojkom prekida Alibegović, 25:51.

-poluvrijeme-

20' Ertel strašnom prednjom promjenom baca iz ravnoteže Muratovića i dijeli asistenciju za Poarijea koji drma konstrukciju zakucavanjem sa dvije ruke, 22:44.

20' Odličan ulaz Rikala koji kupi i ofanzivni skok i u nastaku akcije poentira nakon asistencije Kikanovića i "silazne" putanje Batuma, 21:42.

19' Sada na "bek dor" dodavanje utrčava Furnije i lijepo završava polaganjem na drugi obruč, 18:40.

17' Kikanović koristi jedno slobodno bacanje nakon što je fauliran nakon lijepe akcije iz tajm auta. Vensan Poarije je odličan u ofanzivnom skoku i sa lakoćom dolazi do dva poena, 18:38.

15' Odlična odbrana Atića koji krade loptu i diže publiku na noge lijepim zakucavanjem. Na drugoj strani Francuska preko Lakomba pravi seriju od 4:0. Tajm aut Duško Vujošević.

14' Ertel sjanim pasom pronalazi Furnijea u korneru čiji promašaj kupi snažni Mustafa Fal i pogađa uz faul, 15:30. BiH već ima deset izgubljenih lopti.

12' Drugi kvartal trojkom otvara Nando De Kolo, dok je na drugoj strani sa linije za slobodna bacanja precizan Aleksandar Lazić, 14:26.

-prva četvrtina-

10' Hasandić na sloboj strani pronalazi Vrabca koji je uhvatio Batuma dok gleda loptu i odlično pronašao prostor ispod koša i završio akciju sjajnim zakucavanjem. Ipak, prva četvrtina se završava prednošću od jedanaest poena za goste, 12:23.

9' Almir Hasandić sjajnim pasom bez gledanja pronanali Ibrahima Durmu koji je uhvatio De Koloa na spavanju i ponovo utrčava na "bek dor". Na drugoj strani je as CSKA iz Moskve postigao svoje prve poene na meču, 10:19.

8' BiH "spušta" petorku i to koristi Ibrahim Durmo koji odlično utrčava na "bek dor" i pogađa uz faul i koristi dodatno slobodno bacanje, 8:17.

7' Nove poene iz kontranapada za Francusku postiže Boris Dijao, koji je bio prvi u tranziciji uprkos evidentnom višku kilograma, 6:17. Duško Vujošević nije zadovoljan odbranom svoje ekipe i koristi prvi tajm aut na utakmci.

6' Furnije sjajno razdvaja "pik" i završava uz kontakt pa potom koristi dodatno slobodno bacanje, 6:15.

4' Gegić nastavlja sa odličnom igrom i zakucava iz tranzicije. U narednom napadu Lončar je odličan u ofanzivnom skoku ali Gober ga je sačekao sa odličnom blokadom, 6:10.

3' Rudi Gober postiže prve poene na utakmici sa linije za slobodna bacanja, a novu trojku za Francusku postiže Evan Furnije, 4:10.

2' Amar Gegić odlično otvara utakmicu sa četiri vezana poena, 4:5.

1' Prve poene na utakmici postiže Nikolas Batum koji je precizan sa linije za tri poena, 0:3.

STARTNE PETORKE

BiH: Kikanovič, Lazić, Atić, Gegić, Vrabac.

FRANCUSKA: Batum, Gober, Ertel, Furnije, Dijao.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

T

Strucnjak Vuk brankovic Cestitam

MILOŠ

SAVRŠENA BH SAMO NASTAVITE GUBITI BAR PO 50 RAZLIKE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC