"Todorovićev transfer iz Slobode je čist"

Autor:

Novopečeni član austrijskog Red Bul Salcburga Darko Todorović bio je starter u novom klubu u prijateljskoj utakmici s Utrehtom (1:0), a započeo je današnji meč s francuskim Renom (3:0).

0
A- A A+

  Time su reprezentativac Bosne i Hercegovine i prošlogodišnji polufinalista Lige Evrope, Red Bul Salcburg, na indirektan način demantovali pisanja pojedinih bh. medija da će Todorović uskoro na pozajmicu u neki drugi klub.

I dok doskorašnji defanzivac Slobode, uživa u ostvarenju „dječačkog sna“, u Tuzli se spekuliše s visinom transfera, a brojne „sveznalice“ tvrde da je riječ o „loše obavljenom poslu“, da su transfer "obavile srpske agencije", te da u svemu „neko lovi u mutnom“.

Dok u Slobodi, držeći se dogovora s Austrijancima, ne žele izaći u javnost oko detalja transfera, Feni je neke detalje objasnio suvlasnik Agencije koja je obavila prelazak Todorovića u redove trostrukog prvaka Austrije, Ahmed Hasanović.

Rekao je da je logično što je na zvaničnoj stranici novog kluba desetak dana pisalo da je Todorović na testiranju, jer još nije dobio radnu dozvolu radi zdravstvenog osiguranja, a u Red Bul Salzburgu ne žele da krše zakonske propise.

"Mnogi koji se bave transferom, nemaju ni osnovne informacije o poslu i pokazuju, ustvari, da su ovom poslu nevični.

Cjelokupuni transfer obavila je bosansko-njemačka agencija Agencija Klub-7 Abensberg. Agencija radi više od 10 godina, a u Njemačkoj je vodi Andreas Kraus. Nije bilo posrednika, a Sloboda nam je ukazala veliko povjerenje, jer je i njima stalo da sve bude urađeno profesionalno i transparentno", rekao je Ahmed Hasanović, suvlasnik Agencije i njen agent.

Kada je riječ o visini transfera, kaže da se radi o odlično obavljenom poslu, jer je u pitanju jedan od najvećih transfera u istoriji tuzlanskog kluba.

Prije Todorovića, veći ugovor ostvaren je jedino prilikom odlaska Mirze Mešića prije nepunih 20 godina u Nant (Francuska). Nikada nije tačno objavljeno koliko je bio "težak" spomenuti transfer, a spominjala se suma od oko 500.000 evra.

Hasanović kaže da je visina Todorovićevog transfera manja od sumnje koju je pretpostavio Transfermark, ali da će "lavovski dio" pripasti Slobodi, koja ima pravo i na procenat od eventualnog narednog transfera Todorovića.

Po njegovim riječima, u skladu s ugovorom i praksom u zemljama EU, novac od trasfera biće uplaćen na račun Slobode, najvjerovatnije tokom iduće sedmice. Tek tada se može objaviti iznos visine transakcije, ukoliko to poslovna politika Slobode predviđa.

"Austrijanci su iz svojih razloga tražili da se ne objavljuje vrijeme potpisivanja ugovora, ali evo ponoviću da je ugovor potpisan 28. juna. U međuvremenu, pojedinci iz Tuzle i drugi slali su mejlove Austrijancima i nema šta nisu nudili i govorili protiv kluba i naše agencije, pokušavajući da pokvare Slobodin 'posao godine'. No, u Red Bul Salcburgu ne sjede amateri, nego profesionalci koji znaju prepoznati istinu od podvale", zaključio je Hasanović u razgovoru za Fenu.

U Slobodi, uprkos svemu, zadovoljno trljaju ruke, jer će od novca što ga očekuju kao „ozebli sunce“, riješiti brojna dugovanja i olakšati buduće poslovanje.

Ostale vijesti