• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA glasa: Nemačka ili Turska?

Autor mondo.rs

U četvrtak u Nionu pada odluka ko će organizovati Evropsko prvenstvo 2024. godine. Nemci se pribojavaju Erdoganovog uticaja.

Za razliku od narednog Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će 2020. godine biti održano u 12 zemalja, kontinentalni šampionat 2024. imaće samo jednog domaćina i to će biti Nemačka ili Turska.

Prema analizi koju je prošle nedelje objavila UEFA, kandidatura Nemačke, čiji ambasador je nekadašnji as Filip Lam, znatno je kvalitetnija, jer ima sve spremne stadione i potrebnu infrastrukturu, tako da ne bi bio problem da takmičenje počne i "sutra".

Turci tvrde da u proseku imaju novije stadione od Nemaca, ali neki od njih, uključujući glavni stadion "Ataturk" u Istanbulu, morali bi da budu renovirani. Potrebna su još ulaganja u smeštajne kapacitete i transport, a aktuelna ekonomska kriza i drastičan pad vrednosti turske lire u tom smislu predstavljaju značajan faktor rizika.

UEFA zamera Turskoj i na nepoštovanju ljudskih prava, ali sva nabrojana mišljenja nisu obavezujuća za članove Izvršnog komiteta, koji će glasati u četvrtak u Nionu.

Štaviše, "Dojče Vele" piše da se Nemci pribojavaju uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je aktivno uključen u lobiranje i navodno se sastao sa partnerima iz zemalja koje imaju ljude u Izvršnom odboru UEFA, kako bi preko njih obezbedio što više glasova.

Takođe se smatra da je možda "došao red" da Turska pobedi, jer je u poslednje vreme bila poraženi kandidat za čak tri šampionata Evrope - 2008. u saradnji sa Grčkom, 2012. i 2016.

"Vreme je da Turska dobije organizaciju velikog takmičenja i dokaže da može da obavi dobar posao, kao što ga je obavila Rusija. Nadamo se da će UEFA smoći snage za promenu, a mi smo više nego spremni", poručio je potpredsednik nacionalnog fudbalskog saveza Servet Jardimci, ujedno član Izvršnog komiteta evropske "kuće fudbala".

Pored dva stadiona u Istanbulu, utakmice EURO 2024 igrale bi se u Ankari, Antaliji, Bursi, Eskišehiru, Gazijantepu, Kočaeliju, Konji i Trabzonu.

Nemačka kao gradove domaćine nudi Berlin, Keln, Dortmund, Diseldorf, Frankfurt, Gelzenkirhen, Hamburg, Lajpcig, Minhen i Štutgart.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC