• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković: Federer jeste povlašćen, ko drugi?

Autor mondo.rs

"Nekada zaista izgleda da postoje igrači koji su iz godine u godinu favorizovani na nekim turnirima, ali...", rekao je srpski teniser, koji je ponovo u Londonu imao nezgodna pitanja na "press" konferenciji.

Dolazak najboljih svetskih tenisera u London, bilo na Vimbldon u julu ili ATP finale sezone u novembru, znači i mnogo provokativnih pitanja na konferencijama za medije.

Kao najuspješniji na Turu u poslednjih sedam-osam godina, ali i predsjednik Unije profesionalnih tenisera, (1) Novak Đoković jedan je od najtraženijih sagovornika i neko ko, htio-ne htio, mora da odgovara i na pitanja koja se tiču njegovih najvećih rivala.

Ovog puta, konkretno Rodžera Federera.

U ponedjeljak uveče u "O2 areni", nakon što je u 1. kolu Gustavo Kuerten grupe savladao (8) Džona Iznera rezultatom 6:4, 6:3 i uspješno započeo pohod ka šestoj tituli na završnim turnirima sezone, srpskog asa pitali su za komentar o tvrdnji Žilijena Benetoa "da Federer kontroliše muški tenis".

Đoković ima skor 77-32 protiv ostale sedmorice učesnika ATP finala sezone, sa kog je zbog povrede morao da se povuče Rafael Nadal. Šampion iz 2017, Grigor Dimitrov, nije izborio učešće ove sezone.

Veteran iz Francuske je u jednom intervjuu konstatovao i da je Švajcarac u posljednje dvije godine imao povlašćen status u odnosu na rivale prilikom određivanja termina na turnirima širom planete.

Beneto je, na kraju, napomenuo i da se osvajač 20 gren slem trofeja, 37-godišnji as iz Bazela, nalazi u sukobu interesa od dana kada je angažovao Krega Tilija kao člana svog stručnog štaba. Tili je pored nove uloge u Federerovom timu zadržao poziciju direktora Australijan opena.

"To jeste tema za debatu, ali on na neki način i zaslužuje poseban tretman jer je osvajao Australijan open šest puta i pritom je, vjerovatno, najbolji teniser u istoriji", rekao je Đoković, koji je i sam šest puta podizao pehar u Melburnu.

Tretman koji je Đoković prethodnih godina imao na prvom "mejdžoru" u sezoni često je bio predmet rasprave u teniskom svijetu, ali je najbolji srpski sportista ostavio ostrvske novinare bez odgovora koji su možda priželjkivali postavljajući mu ovo pitanje.

"Ako on nema povlašćen status, ko bi trebalo da ima? Ljudi žele da ga vide na centralnom terenu, u udarnom terminu, a to je 'Rod Lejver' u 19.30", slegao je ramenima Novak i pokazao koliko poštuje šest godina starijeg rivala.

* od 2002. do danas, pored Federera i Đokovića, šampioni su bili samo još David Nalbandijan (2005), Nikolaj Davidenko (2009), Endi Marej (2016) i Grigor Dimitrov (2017) *

Đoković se, pritom, nije složio sa Benetoovim stavovima.

"Ne vidim argumente u njegovoj izjavi", rekao je Đoković.

"Razumijem da Žilijen tako vidi stvari, nekada zaista izgleda da postoje igrači koji su iz godine u godinu favorizovani na nekim turnirima, ali morate da razumijete obrazac prema kom stvari funkcionišu da biste realno sagledali da li je neko povlašćen. Federer je prvi čovjek ovog sporta i pažnja koju on izaziva utiče direktno na nagradne fondove na turnirima", ocijenio je 31-godišnji Beograđanin i konstatovao:

"Žilijen i svi ostali imaju koristi od svega što je Rodžer postigao tokom karijere".

Finale ATP sezone, nekada pod imenom Masters kup, održava se od 1970. godine i najviše uspjeha imaju Federer sa šest, odnosno Đoković, Pit Sampras i Ivan Lendl sa pet titula. Ilije Nastase osvojio je četiri, a Džon Mekinro i Boris Beker po tri.

U prvom meču grupe, (3) Aleksander Zverev pobijedio je (5) Marina Čilića posle dva taj-brejka - 7:6 (7:5), 7:6 (7:1), nakon čega će danas biti odigrani mečevi 2. kola Lejton Hjuit grupe u kojima će se sastati (4) Kevin Anderson - (7) Kei Nišikori (15.00), odnosno (2) Federer - (6) Dominik Tim (21.00).

U nedjelju, prvog dana gala završnice sezone, Nišikori je napravio iznenađenje i pobijedio Federera 7:6 (7:4), 6:3, a Anderson nadigrao Tima 6:3, 7:6.

Priliku da obezbijedi plasman u polufinale, novi-stari "Broj 1" svjetskog tenisa imaće u srijedu, s tim da organizatori još nisu odlučili da li će mu rival biti Čilić ili Zverev.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC