Neprihvatljivo povećanje električne energije

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi sa prijedlogom poskupljenja struje u RS.

2
A- A A+
struja, dalekovod Foto: MONDO/Predrag Vujić

Naime, kako je Mondo pisao prije sedam dana, Elektroprivreda Republike Srpske predložiće da se cijena električne energije za industrijske korisnike u Republici Srpskoj poveća za 20 odsto. 

“Poskupljenje je za nas neprihvatljivo”, kažu iz Komore. 

Privredna komora Republike Srpske suočena je sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom.

“Naglašavamo da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“.

Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59% do 16,92% u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja, ističu iz Komore.

Mjerom poskupljenja, kažu, anuliraće se efekti drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Republici Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka naše privrede.

U Komori smatraju da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja.

Činjenica je da je do kraja 2018. godine ostalo još nekoliko dana i da su samim tim privrednici završili svoje planove i projekcije za narednu godinu i duži period i da u toj projekciji nije sadržana stavka koja se odnosi na povećanje troškova električne energije.

Zato, ističu, nenajavljeno poskupljenje, i to već od 1. januara 2019. godine, može za rezultat imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke privrednih subjekata, njihove ugovorne odnose i planove, zbog čega insistiramo na organizovanju hitnog sastanka na kojem bi se sagledale ovde ukratko izložene posljedice i nastojalo pronaći povoljnije rješenje.

Ostale vijesti