BiH odbila molbu za izručenje Mamića Hrvatskoj

Autor:

Ministarstvo pravde BiH odbilo molbu hrvatskog ministarstva za izručenjem bivšeg prvog čovjeka ''Dinama''.

0
A- A A+
Zdravko Mamić, Zdravko Mamic Foto: MN Press

 Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša donio je rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje osuđenog bivšeg čelnika zagrebačkog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, koji se nalazi u bjekstvu u BiH, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke, odnosno uslovi za izručenje Mamića iz BiH u Hrvatsku, Grubeša je donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske za njegovo izručenje.  

Rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45, stav tri, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno kojoj ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji - kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje", pojasnili su u Ministarstvu pravde BiH.

U Ministarstvu ističu da je u ovoj pravnoj situaciji, ministar pravde "jedino ovlašten da postupi na opisani način", što je i učinio povodom molbe.

Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, nakon čega je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu prošle godine odlučilo je da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Mamić, koji se nalazi u Međugorju, ranije je izjavio da se neće vratiti u Hrvatsk

Ostale vijesti