Tuzla: Incident na kvir festu, vikali "Alahu ekber"

Međunarodni festival kvir filma i umjetnosti Merlinka večeras je počeo u Tuzli, a prije svečanog otvaranja grupa selefija protestovala je protiv festivala i protiv LGBTI populacije u ovom gradu.

0
A- A A+
Tuzla, kvir festival, protesti Foto: Fena

Dvadesetak ljudi pokušalo je spriječiti večerašnje održavanje Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli u okviru kojeg će se naredna dva dana govoritio pravima LGBT osoba u BiH, a kojeg organizuje Tuzlanski otvoreni centar.

Policijske snage i dalje osiguravaju prostor ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli zbog napada na organizatore festivala. Nije poznato ko stoji iza organizacije protesta mada su oni bili, vidljivo je, pripadnici vehabijskog pokreta koji su uzvikivali „pederi“ i „Allahu ekber“.

Kakvu BiH žele selefije osuđene za terorizam?

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim istupima.

„Mi promovišemo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza“, rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Na pitanje zašto se ovo događa nakon pet godina organiziranja Festivala, Dajana Bakić je rekla da ni njoj nije jasno.

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli održava se tokom subote i nedjelje. Program je bogat, a u subotu u 12. 00 sati najavljena je  tema „Traženje azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.“

Festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" u Tuzli promoviše pozitivne vrijednosti te potiče na borbu protiv predrasuda, navode organizatori.Ostale vijesti