ISTRAGA: Šta je terorista Tarant radio na Balkanu?

Autor:

Australijanac Brenton Tarant, koji je optužen za napad u Krajstčerču na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 49 ljudi, boravio je u Bugarskoj u novembru, izjavio je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov. Tarant prošao i kroz BiH.

1
A- A A+
balkan bugarska Foto: Googlemaps/printscreen

On je rekao da je tužilaštvo pokrenulo istragu o nedavnoj posjeti Tranata Bugarskoj, koji je u toj zemlji boravio od 9. do 15. novembra.

Cacarov je istakao da je Tarant tvrdio da je u Bugarsku došao kako bi posjetio istorijska mjesta i proučavao istoriju ove balkanske zemlje.

Bugarski tužilac izrazio je nadu da će se istragom utvrditi da li su Tarantove tvrdnje tačne ili ne, javio je britanski "Dejli mejl".

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Istražioci već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gdje je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

U napadima u džamijama El Nur i Linvud u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi, dok je više desetina njih ranjeno.

Terorista napao džamije zbog ove devojčice!?

Policija je privela četiri osobe, među njima i dvadesetosmogodišnjeg Taranta, koji je preuzeo odgovornost za napad.

Ostale vijesti