Sarajevski ugostitelji imaju program za prevare

Autor:

Na ročištu koje je održano u Opštinskom sudu u predmetu "Kasa" zbog sumnje da su vlasnici ugostiteljskih objekata u glavnom gradu BiH izvršili utaju poreza koristeći posebne softvere, rečeno je da to nije slučaj samo u Sarajevu.

0
A- A A+
kafić, kafana, sto, kafa Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Kako je rečeno firma Inspirit d.o.o. je prodavala poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a tužioci su objasnili da postoji veliki broj korisnika ovog programa, zbog čega je istragom obuhvaćen mnogo veći broj osoba na koje se sumnja da su utajile porez koristeći program, prenosi Klix.ba.

Kakos se navodi, specijalizovani program je napravljen po principu "kratkog i dugog klika". To znači da ukoliko osoba koja želi isprintati fiskalni račun za proizvod pomoću ''dugog klik'', odnosno zadržavanja tipke, čini prihode nevidljivim, iako je inspektorima izgledalo sve prema zakonu.

Tako su vlasnici stvarali tzv. "crne blagajne", čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi.

Tužioci su na ročištu kazali da je Oleg Krautblat program napravio 2014. godine, a serviseri su znali kako funkcioniše i radili su prema naredbama rukovodilaca firme koja je osumnjičena za kriminalne radnje.

Navedeno je da se Krautblat bavio ovim radnjama od 2014. do 2018. godine, nakon čega je prošle godine rukovođenje firmom preuzela Ines Juretić. Ona je kazala da u početku nije znala o čemu se radi i da tokom svog rada u Inspiritu nije imala nikakvu finansijsku korist od nečasnih radnji. Krautblat je bio i suvlasnik kafića Portofino koji je obuhvaćen istragom u predmetu "Kasa".

Ostale vijesti