NATO nudi Dodiku novi oblik saradnje?

Autor:

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH razmatraju mogućnost da BiH u ovom trenutku premodifikuje način saradnje s NATO-om, piše "Dnevni avaz".

0
A- A A+
Milorad Dodik Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Kako saznaje list, novi pristup ovom pitanju podrazumijevao bi da se usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, koji je BiH neophodan da bi nastavila provođenje Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO savezu, a za čije usvajanje nema saglasnosti ministara iz Republike Srpske, za sada "ostavi po strani".

Kao za njih kompromisno rješenje, a koje bi dovelo do deblokade procesa uspostave Vijeća ministara BiH, koje je blokirano zbog neslaganja stranaka iz FBiH i RS o NATO putu BiH, međunarodna zajednica razmatra mogućnost da BiH saradnju s tim savezom nastavi u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), koji je BiH aktivirala već ranije i koji je ustvari stepenica prije na putu ispunjavanja uslova za MAP. Međutim, taj plan bi se nastojao znatno proširiti i po obimu saradnje korespondirao bi onom koji zemlje provode u okviru MAP-a, samo ne bi imao snagu i obavezu BiH da postane članica saveza, piše "Avaz".

Takav program već se sprovodi u Srbiji i na taj vid saradnje s NATO-om pristao bi i SNSD, što je ranije kazao i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za "Avaz" kaže da ne može potvrditi informacije o najnovijoj inicijativi međunarodne zajednice.

No, on kaže da ta stranka ostaje pri stavu da neće podržati bilo kakav integracioni proces pridruživanja BiH tom savezu.

NAJVIŠI OBLIK SARADNJE

Individualni akcioni plan partnerstva s NATO-om koji se provodi u Srbiji, a koji bi u proširenoj formi i verziji mogao biti ponuđen i bh. vlastima predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza. U praksi, provedba tog plana, osim saradnje zemlje partnera u reformi osnovnih oblasti vezanih za odbrambena, sigurnosna i vojna pitanja, obuhvata i saradnju u brojnim drugim oblastima poput nauke, životne sredine i planiranja u vanrednim situacijama, zaštite podataka...

"Imamo svoj čvrst stav da ne dajemo zeleno svjetlo za MAP, s obzirom na to da duboko pamtimo šta je NATO radio i Republici Srbiji i RS i srpskom narodu. Mi smo odgovorni političari, za nas će u pogledu bilo kakvih inicijativa biti obavezujući stavovi Narodne skupštine RS, a ona se opredijelila za vojnu neutralnost Republike Srpske", kazao je Košarac.

KOVAČEVIĆ: SARADNJA SA NATO PRIHVATLJIVA

SNSD nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou, ali da u bilo kojoj vrsti sporazuma o tome mora jasno biti naznačeno da to ne podrazumijeva MAP, niti put za članstvo u NATO, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"To je SNSD-ov prijedlog i način na koji je saradnja sa NATO prihvatljiva. Podrazumijeva da saradnja sa NATO bude na onom nivou na kojem trenutno sa NATO sarađuje Srbija i to je nešto sa čim nemamo problem", rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da, u tom smislu, SNSD ostaje privržen Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"BiH već sarađuje sa NATO na nivou IPAP-a, s tim što taj sporazum ističe u decembru ove godine. Naš stav je poznat, mi nemamo ništa protiv saradnje sa NATO, ali smatramo da ta saradnja ne treba da ide u pravcu da mi postanemo član NATO", rekao je Kovačević za N1 televiziju.

Prema njegovim riječima, o tim pitanjima se dosad već govorilo, ali ne i o konkretnim rješenjima".

"Postojeća saradnja sa NATO-om može da bude produžena i dogovarana na godišnjem nivou, ali to ne može biti članstvo u NATO-u", ponovio je Kovačević.

On je naglasio da će o ovom pitanju vjerovatno biti govora na narednom sastanku lidera stranaka koje bi trebale činiti vlast na nivou BiH.

"Ne mogu konkretno da govorim, vjerovatno bi u toku sljedeće sedmice trebao da bude novi sastanak Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Pretpostavljam da će se na tom sastanku vjerovatno razgovarati o ovoj temi", rekao je Kovačević.

Ostale vijesti