Mostovi povjerenja i saradnje okupili 5.000 djece

Autor:

Preko 5.000 djece i odraslih učestvovalo je u aktivnostima projekta "Mostovi povjerenja i saradnje" koji je u školama Srednjobosanskog kantona realizovao Genesis Project iz Banjaluke uz podršku njemačke fondacije "Schüler Helfen Leben".

0
A- A A+
Foto: Genesis Project

Ovaj projekat povećao je nivo saradnje između porodice i škola, afirmisana je i prihvaćena vršnjačka edukacija, kao metoda obrazovanja, a poboljšane su i vještine komunikacije i mirnog sprečavanje sukoba.

"Projekat je nastavak aktivnosti koje Genesis Project već godinama realizuje među djecom, nastavnicima i roditeljima u školama Srednjobosanskog kantona koje rade u jednoj zgradi po dva odvojena nastavna plana i programa, uz odobrenje kantonalnog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Sa ovim školama blisko sarađujemo još od 2009. godine i upravo na njihovu molbu i interesovanje, odlučili smo da potražimo podršku za nastavak realizacije sličnih edukativnih aktivnosti", kazala je Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Projecta.

Kroz ovaj projekat, koji je obuhvatio opštine Bugojno, Gromiljak, Kiseljak, Busovača, Vitez, Fojnica i Jajce, održano je ukupno 138 radionica za 976 učenika, 112 radionica za 1137 roditelja, 48 radionica za 96 nastavnika, 30 lutkarskih predstava koje je pogledalo 1.978 učenika uzrasta od šest do 11 godina i 30 pozorišnih predstava za stariju djecu koje je pogledalo 2.044 učenika.

"Projektne aktivnosti su bile fokusirane na socijalne vještine, promociju različitosti i interkulturalnog razumijevanja, poštovanje prava djece i socijalnu inkluziju, razvoj komunikacijskih vještina i razvoj vještina i metodologije vršnjačke edukacije. U predostojećem periodu, do kraja ove godine, Genesis Project nastavlja blisku saradnju sa školama u Srednjebosanskog kantona, na obostrano zadovoljstvo", istakla je Dijana Pejić.

Tagovi:

Ostale vijesti